Recensământ 2022. Ce amenzi riscă românii care oferă date incomplete sau incorecte în chestionarul de recensamant

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 26 apr 2022, 10:17

Recensământ 2022. Ce amenzi riscă românii care oferă date incomplete sau incorecte în chestionarul de recensamant

Sursa: PixaBay

Prima etapă a Recensământului, în care se preiau și se adună datele din surse administrative, este aproape gata. Aceasta se va finaliza în luna aceasta, după ce toate informațiile vor fi adunate atât online, cât și offline.

A doua etapă de recensământ va începe pe 14 martie și se va finaliza pe 15 mai 2022. Recenzarea se va face online, prin CAWI, după care, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, adunarea datelor va fi făcută de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor.

Ce amenzi riscă oamenii care nu completează corect Recensământul 2022 și ce trebuie să completeze românii plecați din diaspora

Până acum, România nu a pus la dispoziția cetățenilor modalitatea de autorecenzare. În mod normal, anul acesta trebuie să fie posibilă autorecenzarea pentru fiecare cetățean cu ajutorul unei aplicații web. Românii care nu se pot autorecenza vor fi vizitați de un recenzor, care va aduna datele administrative cu ajutorul unei tablete, după un scurt.

Citeste si: Recensământ România 2022. Ce întrebări vor primi românii și cum se face autorecenzarea. Cei care completează chestionarul beneficiază de o zi liberă plătită

Se cunosc destule informații despre recenzarea în țară, dar nu se cunosc prea multe detalii despre recenzarea românilor stabiliți în diaspora.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Reprezentanții INS au declarat că românii stabiliți în diaspora nu sunt nevoiți să completeze niciun chestionar special în cadrul Recensământului 2022, deoarece autoritățile au pus la dispoziție un singur model de declarație, tradus în limba engleză și în limbile minorităților.

De asemenea, reprezentanții INS au mai declarat că „documentul de bază, completat de cetățenii rezidenți în țară, conține o întrebare legată de câți membrii ai familiei sunt plecați de mai mult de un an de zile în străinătate și unde, documentul urmând a fi completat de capul gospodăriei”.

Dacă vorbim despre cei care oferă informații incomplete sau greșite, care sunt false, sau evitarea prezentării tuturor detaliilor necesare, trebuie să se știe că persoanele care recurg la astfel de gesturi riscă contravenții măricele.

Citeste si: Angajații care participă la recensământul 2022 vor avea dreptul la o zi liberă plătită! Aceștia pot completa formularul online

„Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort

al acestora”, au declarat reprezentanții INS.

Pe lângă asta, persoanele care refuză să se auto-recenzeze nu vor fi amendate. Totuși, persoanele care vor refuza să ofere informații sau vor oferi date neadevărate, incorecte ori incomplete recenzorului care se ocupă cu chestionarea, vor fi sancționate cu o sumă care este cuprinsă între sumele de 1.000- 3.000 de lei.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, joi, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.