A doua etapă de recensământ va începe pe 14 martie și se va finaliza pe 15 mai 2022. Recenzarea se va face online, prin CAWI, după care, în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, adunarea datelor va fi făcută de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor.
Ce amenzi riscă oamenii care nu completează corect Recensământul 2022 și ce trebuie să completeze românii plecați din diaspora
Până acum, România nu a pus la dispoziția cetățenilor modalitatea de autorecenzare. În mod normal, anul acesta trebuie să fie posibilă autorecenzarea pentru fiecare cetățean cu ajutorul unei aplicații web. Românii care nu se pot autorecenza vor fi vizitați de un recenzor, care va aduna datele administrative cu ajutorul unei tablete, după un scurt.
Se cunosc destule informații despre recenzarea în țară, dar nu se cunosc prea multe detalii despre recenzarea românilor stabiliți în diaspora.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Reprezentanții INS au declarat că românii stabiliți în diaspora nu sunt nevoiți să completeze niciun chestionar special în cadrul Recensământului 2022, deoarece autoritățile au pus la dispoziție un singur model de declarație, tradus în limba engleză și în limbile minorităților.
De asemenea, reprezentanții INS au mai declarat că „documentul de bază, completat de cetățenii rezidenți în țară, conține o întrebare legată de câți membrii ai familiei sunt plecați de mai mult de un an de zile în străinătate și unde, documentul urmând a fi completat de capul gospodăriei”.
Dacă vorbim despre cei care oferă informații incomplete sau greșite, care sunt false, sau evitarea prezentării tuturor detaliilor necesare, trebuie să se știe că persoanele care recurg la astfel de gesturi riscă contravenții măricele.
„Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort
Pe lângă asta, persoanele care refuză să se auto-recenzeze nu vor fi amendate. Totuși, persoanele care vor refuza să ofere informații sau vor oferi date neadevărate, incorecte ori incomplete recenzorului care se ocupă cu chestionarea, vor fi sancționate cu o sumă care este cuprinsă între sumele de 1.000- 3.000 de lei.