Recensământ 2022. Ce trebuie să facă angajații de la stat și de la privat pentru a primi o zi liberă

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 01 nov 2022, 05:40

La 1 februarie 2022 începe recensământul populației și locuințelor

Sursa: unsplash

În România, începe recensământul populației și locuințelor 2022. Recensământul se va face într-un mod complet diferit de această dată, iar românii care sunt angajați la stat sau la privat pot beneficia de o zi liberă. Care este condiția?

Recensământul populației și locuințelor începe pe data de 1 februarie 2022. Deși trebuia să aibă loc în 2021, recensământul a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Autoritățile au anunțat că în 2022, recensământul populației și locuințelor se va desfășura în trei etape și vor exista o serie de noutăți, printre care și acordarea unei zile libere pentru români, indiferent dacă sunt angajați la stat sau la privat. 

Recensământul populației și locuințelor 2022. Cum se desfășoară? 

Recensământul populației și locuințelor 2022 se va desfășura, în premieră, în mediul online. Autoritățile au gândit totul, astfel încât să nu mai fie nevoie de completarea formularelor tipărite, astfel încât totul să fie simplificat. 

În anul 2022, recensământul populației și locuințelor se va desfășura în trei etape. Prima etapă a recensământului începe pe data de 1 februarie 2022. 

În prima etapă a recensământului, desfășurată între 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Naţional de Statistică va prelua baze de date de la celelalte instituţii ale statului. Mai exact, autoritățile vor culege informațiile pe care le au în bazele de date despre cetățeni. După această etapă va începe recensământul propriu-zis. Astfel, cea de-a doua etapă se va desfășura în intervalul 14 martie-15 mai 2022 și este etapa în care cetățenii au ocazia să se auto­recen­zeze.

Cea de-a treia etapă și ultima a recensământului populației și locuințelor 2022 se va desfășura în perioada 16 mai – 17 iulie 2022. Această etapă presupune colectarea de date de către recenzori, în cazul persoanelor care nu s-au autorecenzat. Interviurile se vor desfășura față în față, însă datele vor fi înregistrate electronic, cu ajutorul tabletelor.

„Preluarea datelor din surse administrative este o etapă premer­gătoare contactului populaţiei cu recensământul propriu-zis, care începe pe 14 martie 2022 şi care se desfăşoară în două etape.

În prima etapă, cetăţeanul are posibilitatea să se auto­recen­zeze, pri­mind o zi liberă de la ser­viciu, fie că lucrează la stat sau la privat. În a doua etapă, recen­zorul vizitează adresele unde nu s-a produs autorecen­zarea, ex­clusiv cu folosirea tabletei. Este pri­mul recensământ digitalizat 100% din România”, a anunțat Cătălin Raiu, directorul de comunicare al Institutului Naţional de Statistică. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cei care vor să completeze online chestionarul trebuie să acceseze recensamantromania.ro, iar acolo vor găsi platforma dedicată recensământului. Aceasta va fi disponibilă începând cu data de 14 martie 2022.

Citeste si: Toți salariații trebuie să știe asta: Care sunt lucrurile pe care angajatorul nu te poate obliga să le faci

Recensământ 2022. Ce trebuie să facă românii pentru a beneficia de o zi liberă? 

Practic, toți cei care se vor autorecenza vor primi o zi liberă din partea statului, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. Această autorecenzare înseamnă, de fapt, completarea datelor în mediul online. Legea prevede ca angajatorii să le acorde o zi liberă salariaților care fac acest lucru tocmai pentru a încuraja folosirea acestei metode.

Angajații care se auto­recen­zează trebuie să prezinte o dovadă a acestui lucru pentru a beneficia de ziua liberă plătită. Mai exact, ei vor prezenta codul de confirmare pe care îl vor primi în momentul în care vor finaliza autorecenzarea. Codul va fi generat automat de aplicația informatică, iar în baza acestuia, angajatorul va fi obligat să acorde salariatului o zi liberă în termen de 12 luni de la data autorecenzării.

Citeste si: Vești bune pentru părinți. Se dă o zi liberă pentru cei care își vaccinează copiii împotriva coronavirusului. Care sunt condițiile