Prima etapă a recensământului 2022 a început pe data de 14 martie. Este pentru prima oară când totul se desfășoară în online, ceea ce înseamnă că românii pot completa singuri formularul online. Iată ce înseamnă, de fapt, autorecenzarea online, cum trebuie să procedeze românii și pe ce site trebuie să intre pentru a putea completa chestionarul.
Recensământ 2022 online. Cum se face autorecenzarea?
Recensământul 2022 vine cu o noutate pentru români.
Cum se face, de fapt, autorecenzarea? Ei bine, românii care participă la prima etapă a recensământului 2022 și vor să completeze online chestionarul trebuie să acceseze www.recensamantromania.ro .
Pentru a face acest lucru vor avea nevoie de o conexiune la internet și de o adresă de mail. Odată accesat link-ul, românii trebuie să completeze un formular de preînregistrare, introducând CNP-ul. Apoi, pe adresa de email va fi trimis chestionarul.
Formularul de preînregistrare poate fi completat de o singură persoană din familie, atât pentru ea, cât și pentru restul membrilor familiei, pe care îi va trece în formular.
Ulterior, la adresele de email indicate vor primi chestionarul individual. Pentru ca autorecenzarea să fie completă, la finalul chestionarului, persoana care îl completează trebuie să apese butonul „Finalizare”.Chestionarul trebuie completat de orice persoană care are reședința în România, indiferent de cetățenie. Astfel, se pot autorecenza inclusiv cei care trăiesc în România de cel puțin 12 luni.
Cei care vor să se autorecenzeze trebuie să știe că pot face acest lucru până pe data de 15 mai 2022, atunci când se va încheia această primă etapă a recensământului 2022.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Recensământ 2022. Ce trebuie să facă angajații de la stat și de la privat pentru a primi o zi liberă
Cât durează recensământul 2022?
Recensământul populației și locuințelor era programat pentru anul 2021, dar din cauza pandemiei de coronavirus, acesta a fost amânat cu un an. Practic, recensământul 2022 a început la data de 1 februarie 2022, atunci când a început preluarea datelor din surse administrative şi populare pentru a alcătui baza de date RPL2021. Acest lucru s-a întâmplat până pe 13 martie 2022.
Prima etapă a recensământului 2022, autorecenzarea online, a fost stabilită inițial pentru perioada 14 martie-15 mai 2022, însă ulterior s-a decis prelungirea etapei până pe 27 mai 2022.
După această dată, cei care nu au completat chestionarul online vor primi vizita unui recenzor care va realiza interviurile față în față, cu ajutorul unei tablete. Recenzorii vor merge pe teren între 31 mai și 17 iulie 2022. Astfel, recensământul populației și locuințelor 2022 va lua sfârșit pe 17 iulie 2022.
Ce întrebări vor primi românii în cadrul recensământului populației și locuințelor 2022?
Din informațiile existente la momentul actual, în cadrul recensământului populației și locuințelor 2022 vor exista întrebări legate de condițiile de locuit și de locuință în general, dar și întrebări referitoare la studiile absolvite, venituri și efectele pe care pandemia de coronavirus le-a avut la nivelul fiecărei persoane în parte.
Recensământ 2022. Cum se acordă o zi liberă?
Pentru a-i determina pe români să participe la recensământul 2022 online, în număr cât mai mare, autoritățile au decis să ofere câte o zi liberă plătită pentru fiecare persoană care se autorecenzează. Acest lucru înseamnă că vor beneficia de un liber plătit cei care, în intervalul 14 martie-15 mai 2022, se vor autorecenza.
Angajatorul va fi obligat să acorde o zi liberă într-un interval de maximum 12 luni de la momentul completării chestionarului, în baza dovezii autorecenzării online. Această dovadă va fi prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, cod care va fi generat automat după completarea formularului.