Recensământ România 2022. Ce întrebări vor primi românii și cum se face autorecenzarea. Cei care completează chestionarul beneficiază de o zi liberă plătită

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 apr 2022, 10:21

În 2022 va avea loc recensământul populației 

Sursa: unsplash

În anul 2022, recensământul organizează în premieră cu ajutorul tehnologiei. Încă de la început, Institutul Naţional de Statistică a anunțat românii au posibilitatea de a se autoreceza, fiind răsplătăți cu o zi liberă. Iată la ce întrebări trebuie să răspundă românii la recensământ 2022

Recensământul populației are loc în anul 2022, iar românii pot completa online formularele. Este vorba despre autorcenzare, o primă etapă a recensământului 2022. Ce întrebări vor primi românii, cum trebuie să procedeze pentru a răspunde online la ele, dar și în ce condiții vor beneficia de o zi liberă din partea statului?

Recensământ România 2022. Cum se face autorecenzarea? 

Deși trebuia să aibă loc în anul 2021, din cauza pandemiei de coronavirus, recensământul populației are  loc în 2022.

Începând cu data de 1 februarie 2022 și până pe 13 martie, autoritățile competente au strâns informații din surse administrative şi populare pentru a realiza o bază de date pentru recensământ.

Autorecenzarea online  a început data de 14 martie 2022 și va dura până pe 15 mai 2022. Această etapă le permite românilor să răspundă online la întrebări, fără să mai fie nevoie ca un recenzor să se deplaseze pe teren pentru a colecta datele.

Cei care vor alege să completeze online formularele vor beneficia de o zi liberă din partea statului.

Cum se face autorecenzarea? Ei bine, cei care vor să completeze online chestionarele vor avea nevoie de internet și de o adresă de e-mail. Pentru a se autorecenza, românii trebuie să acceseze  https://www.recensamantromania.ro/   , iar aici trebuie să intre în secțiunea denumită „Platformă auto-recenzare”. Această platformă este disponibilă din data 14 martie 2022, atunci când a început etapa de autorecenzare.

O persoană din familie trebuie să se înregistreze, iar apoi îi poate adăuga și pe restul membrilor. Platforma generează câte un link cu chestionarul pentru fiecare membru al familiei.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Angajații care participă la recensământul 2022 vor avea dreptul la o zi liberă plătită! Aceștia pot completa formularul online

La ce întrebări au de răspuns românii în cadrul recensământului 2022?

În ceea ce privește întrebările pe care le vor primi românii care vor participa la recensământul populației 2022, autoritățile au anunțat că vor exista două tipuri de chestionare.

Unul ceva mai lung, care va fi completat de o singură persoană din familie și care va cuprinde informații ce țin de locuință, de condițiile de locuit, dar și un chestionar mai scurt cu datele personale. Mai mult, va exista o întrebare care va face referire și la impactul pe care pandemia de coronavirus l-a avut asupra fiecărui cetățean în parte. 

„Este un chestionar care va fi construit pe câteva secțiuni importante.

Sunt informații referitoare la gospodărie, la locuință, la dotarea locuinței, la caracteristici ale persoanei, cu informațiile demografice, nivelul de instruire, acolo unde este cazul evaluarea caracteristicilor migrației internaționale. Sunt informații la care trebuie să existe o declarație din partea fiecărei persoane – limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane. Aceste rezultate vor permite în primul rând ierarhizarea României la nivelul Uniunii Europene din punctul de vedere al populației. În acest moment suntem pe locul 6, cu 19,1 milioane, după ultimele estimări. Din păcate, evoluțiile demografice e posibil să ne coboare pe locul 7. La nivel local sunt foarte importante aceste date, pentru că în funcție de rezultatele obținute pot fi accesate fonduri, pot fi stabilite strategii de dezvoltare”, a spus președintele INS, Tudorel Andrei, potrivit digi24.ro.

Recensământul populației 2022. În ce condiții va fi acordată o zi liberă? 

În anul 2022, persoanele care se vor autorecenza vor beneficia de o zi liberă plătită din partea statului. Acest lucru este valabil doar pentru românii care vor completa online formularele în perioada 14 martie 2022-15 mai 2022. Legea spune că angajatorul este obligat să ofere o zi liberă persoanei care se autorecenzează în maximum 12 luni de la momentul completării chestionarului, dar nu mai târziu de luna mai 2023.

Etape recensământ 2022

Recensământul populației era programat pentru anul 2021, dar având în vedere restricțiile impuse în timpul pandemiei de coronavirus, autoritățile au decis să îl amâne cu un an. Recensământul 2022 se va desfășura în mai multe etape, după cum urmează:

  • 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi populare bază de date RPL2021
  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare online
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

În cazul persoanelor care nu se vor autorecenza, datele vor fi colectate de către un recenzor în perioada 16 mai-17 iulie 2022. De menționat că, în 2022, nu vor mai fi folosite fișe din hârtie, ci informațiile vor fi stocate pe tablete.

Citeste si: Recensământ 2022. Ce trebuie să facă angajații de la stat și de la privat pentru a primi o zi liberă