Recoltarea celulelor stem inseamna pana la urma bani pierduti sau asigurare de viata pentru copil?

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 03:27

Vestea nasterii unui copil pune parintii în fata multor alegeri, mai ales de ordin financiar.

Asta se intreaba milioane de parinti care au recoltat la nasterea bebelusilor celulele stem. Un cercetator de renume arunca, insa, bomba: celulele stem sunt nefolositoare in stare pura!

Teama ca intr-o zi copilul pe care il aduci pe lume s-ar putea imbolnavi grav te face sa te cutremuri. Cand e vorba de sanatatea micutilor, parintii sunt in  stare de orice si sa scoata oricat din buzunar numai sa ii stie in siguranta.

Parintii care au les sa pastreze celulele stem cred ca au facut o investitie buna: „In  cazul in care copilul va avea o problema de sanatate,  sa putem sa il ajutam”.Sau nu. Arunca bomba unul dintre cei mai buni cercetatatori din Romania, o somitate recunoscuta in toata lumea. Profesorul -academician  Laurentiu Popescu contrazice teoriile conform carora celulele stem ar putea vindeca cele mai grave boli.

Profesorul sustine ca pana acum, mai bine de 3 miliarde de dolari au fost alocati cercetarilor in domeniu, insa pana acum niciun bolnav nu ar fi fost vindecat.

Directorul insitutului Victor Babes sustine ca nu ar fi suficient tratamentul cu celulele pure recoltate din cordonul ombilical si ca ar fi nevoie de o combinatie de celule-stem cu telocite.

Firmele care recolteaza si stocheaza mai apoi in banci specializate din strainatate celulele minune urmaresc profitul. Este o afacere care infloreste pe zi ce trece si care aduce anual in conturile firmelor zeci de milioane de euro anual.

E deja o moda  ca viitoarele mamici sa vina la spital cu cele necesare bebelusului pe care urmeaza sa-l aduca pe lume, dar si cu kitul in care se vor afla celulele salvatoare.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Tarifele nu sunt deloc mici. La recoltare, parintii platesc in jur de o mie de euro, iar mai apoi pentru stocarea anuala taxa ajunge la 50 de euro.

Cele mai multe femei recunosc ca nu stiu mare lucru despre rolul si puterea de vindecare a celulelor.  Si mai putine realizeaza ca situatiile in care ele ar putea fi transplantate propriilor copii sunt considerate de medici exceptii.
Am incercat sa aflam un punct de vedere oficial asa ca am contactat doua banci de celule stem din capitala. Reprezentantii amandurora ne-au promis un raspuns in timp util, insa, pana la ora difuzarii acestei stiri nu l-am pirmit.

Celulele stem par mai degraba  tratamentul viitorului. In prezent, 70 de boli sunt trecute in lista celor care se vindeca sau sunt la stadiu de experiment. In fiecare an apar noi descoperiri, iar lumea medicala vorbeste despre terapii revolutionare...

“Rezultatele primelor studii desfăşurate în centre de prestigiu, vin în susţinerea rolului celulelor stem din sângele ombilical ca terapie regenerativa pentru afecţiuni neurologice dobândite. La nivelul grupului nostrum, au fost eliberate 48 de grefe de sânge obilical, din care 5 au fost transfuzate anul acesta.”

(sursa: comunicat Grup Cord Blood Center)

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.