Recompensa cerută de hackerii care au pătruns în serverele Camerei Deputaților și au furat date sensibile, printre care și buletinul premierului Ciolacu. Suma este uriașă!

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 31 ian 2024, 11:57

Recompensa cerută de hackerii care au pătruns în serverele Camerei Deputaților și au furat date sensibile, printre care și buletinul premierului Ciolacu

Sursa: Facebook/PixaBay

Un atac cibernetic fără precedent a lovit România în urmă cu câteva zile, în momentul în care hackerii au reușit să spargă serverele Camerei Deputaților, furând zeci de mii de documente și contracte sensibile.

Atacul a fost anunțat chiar de către hackeri printr-un site italian dedicat centralizării loviturilor informatice. Aceștia au furnizat data și ora exactă în care serverul Camerei Deputaților a fost compromis, cu o zi înainte ca autoritățile române să sesizeze incidentul.

Printre informațiile compromise se află datele personale ale premierului țării, Marcel Ciolacu, precum și ale liderului UDMR, Hunor Kelemen. Cartea de identitate a ambilor politicieni a fost deja pusă la dispoziție pe Dark Web, punând în pericol securitatea acestora.

Zeci de mii de documente și informații personale au fost compromise

Potrivit declarațiilor hackerilor, au fost obținute peste 250.000 de megabiți de documente și contracte, inclusiv informații delicate precum cărți de identitate, detalii despre salarii, cheltuieli și contracte de publicitate.

„Am obținut mai mult de 250.000 MB documente și contracte și mai multe informații de la Camera Deputaților a României.

Documente importante despre deputați (carte de identitate, salariu, cheltuieli, contracte de publicitate, birourile angajaților deputați și altele)"
, s-au lăudat hackerii.

Citește și: Microsoft atacat de hackeri sponzorizati de statul Rus?

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, a confirmat că încă nu se cunoaște în totalitate conținutul datelor furate și că o anchetă este în curs pentru stabilirea cu exactitate a informațiilor compromise. 

Încă nu se ştie total conţinutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaţilor. Urmează ca în urma anchetei care a fost, care este în momentul de faţă să se stabilească foarte clar", a declarat acesta.

Ce recompensă cer hackerii

Surse neoficiale afirmă că hackerii solicită o răscumpărare de 40.000 de euro, echivalentul în Bitcoin, pentru a șterge datele respective.

În urma atacului, autoritățile române, inclusiv Directoratul Național de Securitate Cibernetică, STS și SRI, au instituit o celulă de criză pentru a investiga incidentul. Cyber Intelligence din cadrul Serviciului Român de Informații este implicat activ în ancheta desfășurată pentru a stabili modul în care a fost posibilă breșa de securitate și pentru a identifica autorii atacului.

Incidentul a generat îngrijorare în rândul opiniei publice, iar Camera Deputaților a depus plângere la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Aceasta a inițiat deja o anchetă pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj.

Cu toate că instituțiile publice din România sunt supuse zilnic unui număr semnificativ de atacuri cibernetice, amploarea și gravitatea acestui atac indică o grupare aparent nouă și sofisticată.

Anul trecut, aceasta a revendicat 36 de spargeri, iar numărul a crescut la 4 în primele zile ale lunii ianuarie.