Se oferă recompense pentru vaccinați! Se dau tichete de masă în valoare de 100 de lei

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 31 aug 2021, 15:48
Persoanele vaccinate vor beneficia de recompense
Sursa: PixaBay

Se oferă recompense celor vaccinați complet contra Covid-19. Prima extragere va avea loc în octombrie 2021. OUG nu are în vedere restricții pentru persoanele nevaccinate.

Se oferă recompense pentru vaccinați. Guvernul a aprobat luni Ordonanța de Urgență privind oferirea unor tichete de masă în valoare de 100 de lei și posibilitatea înscrierii la o loterie cu premii în bani pentru cei care se vaccinează împotriva Covid-19. Același document mai are în vedere și introducerea pe teritoriul României a certificatelor digitale verzi pentru a demonstra vaccinarea, testarea sau vindecarea. 

Tichetele de masă în valoare de 100 de lei vor fi oferite cetățenilor când va intra în vigoare ordonanța de urgență – adică după ce se publică în Monitorul Oficial.

Persoanele care se vor vaccina complet pot primi aceste tichete de masă, însă nu și cei care s-au vaccinat până acum. Totuși, cei deja vaccinați vor putea participa la loteriile naționale care vor fi organizate începând cu luna octombrie. Cei care doresc să participe trebuie să fie vaccinați pentru a se înscrie la loterie.

Persoanele care au schema completă de vaccinare vor primi tichete de masă în valoare de 100 lei.

Tichetele sunt oferite conform Legii nr. 165/2018.

Tichetele vor fi oferite prin intermediul centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie și ambulatoriilor de specialitate.

Citeste si: Scenariul roșu, din nou în România? Care sunt localitățile care intră în carantină

Se oferă recompense în bani pentru cei vaccinați

Se ia în calcul organizarea unei loterii de vaccinare cu premii în bani, pe care Guvernul vrea să o introducă în cadrul Legii 55/2020.

Premiile se vor oferi celor vaccinați cu schema completă, iar prima extragere va avea loc în octombrie 2021.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii. Depășirea acestui termen duce la pierderea premiului.

Proiectul de ordonanță nu are detalii concrete în legătură cu premiile.

Doar persoanele care se vaccinează se pot înscrie online pe site-ul de pe care se obțin certificatele digitale verzi, în condițiile stabilite printr-un ordin ulterior al Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei.

Citeste si: Bilanț coronavirus 31 august 2021: Numărul deceselor cauzate de Covid 19 crește îngrijorător! Numărul cazurilor noi explodează!

Concret, măsura va avea în vedere inclusiv persoanele deja vaccinate complet la momentul intrării în vigoare a proiectului de OUG, nu doar cele vaccinate complet după acel moment.

„Ca o măsură suplimentară de recompensare a tuturor persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID 19 se propune, de asemenea, organizarea Loteriei de vaccinare, care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă de vaccinare”.

Același proiect vorbește și despre certificatele digitale verzi privind COVID-19 pe teritoriul României. Acestea urmează să fie folosite pe teritoriul României pentru a demonstra vaccinarea, testarea sau vindecarea.

De asemenea, se va hotărâ ca certificatul verde bazat pe un test antigen rapid negativ va fi valabil 48 de ore, nu doar 24 de ore.

Proiectul prevede că, pe durata stării de alertă, concursurile pentru ocuparea posturilor vacante din Ministerul Sănătății și unităților subordonate și coordonate de el vor fi suspendate.