Reconstituirea delicată a trupei Wagner

Autor: Bogdan Frațilă

În Africa, restructurarea grupului rus Wagner începuse deja înainte de moartea șefului său, Prigozhin.

Sursa: PixaBay

În Africa, restructurarea grupului rus Wagner începuse deja înainte de moartea șefului său, Prigozhin.

În Africa, restructurarea grupului rus Wagner începuse deja înainte de moartea șefului său, Prigozhin. Dar unde va fi integrată trupa și cum va fi integrată este încă neclar. Influența politică și mulți bani sunt în joc. Soldați de elită sar cu îndemânare dintr-un elicopter de aterizare în nisipurile deșertice din Mali și rămân acolo până când se oprește camera de filmat: un scurt clip publicitar glossy pe internet despre trupele rusești Wagner la lucru, adresat atât publicului de acasă, cât și factorilor de decizie din Africa.

Mesajul: suntem încă aici și vă puteți baza pe noi. Crearea încrederii în rândul guvernelor interesate din Africa- s-ar putea să fie încă ceea ce Kremlinul și Ministerul său al Apărării au în vedere. Dar este, de asemenea, clar că reconstrucția Wagner a început, singura incertitudine este unde va duce călătoria. Până acum, cel mai ușor a fost în Siria, unde Rusia își menține propriile unități de armată. Aici, activitățile lui Wagner au fost împiedicate de Ministerul rus al Apărării chiar înainte de revolta lui Evgheni Prigojin din iulie și de prăbușirea avionului său în august.
Cel mai recent, potrivit unui blogger Wagner, armata rusă a blocat chiar și pistele de aterizare pentru a împiedica aprovizionarea forței de mercenari. Cu toate acestea, după moartea conducerii Wagner, majoritatea luptătorilor Wagner din Siria s-au predat Ministerului Apărării, a explicat recent expertul în securitate Vanda Felbab-Brown în cadrul unui eveniment organizat de Brookings Institution: "A fost ușor- armata rusă deține controlul total acolo".

O rețea corporatistă complicată

În alte părți, nu este la fel de ușor, de exemplu în Republica Centrafricană. Aici, activitățile celor peste 1.000 de mercenari sunt strâns legate de activitățile economice ale lui Wagner: Aurul, diamantele, concesiunile de cherestea și chiar alcoolul și cafeaua au devenit moneda de război cu care Wagner este plătit. sub umbrela Wagner operează diverse companii- rețeaua trebuie mai întâi înțeleasă și nu se pretează deloc la o soluție simplă.

Acesta este probabil și motivul pentru care guvernatorului Wagner, Wital Perfilew, i se permite deocamdată să continue nestingherit.
În Mali, Wagner are cu totul alte preocupări. Cei peste 1.000 de luptători Wagner trebuie să umple un gol de securitate lăsat de forța de menținere a păcii mult mai mare a ONU (cu contingentul său Bundeswehr) și de francezi. În același timp, armata, care luptă cot la cot cu Wagner împotriva islamiștilor, pierde din ce în ce mai mult teren.
un alt front s-a deschis cu insurgenții tuaregi din nord, tot mai multe baze militare sunt pierdute, videoclipuri șubrede ale rebelilor arată mercenari ruși care ar fi fost uciși. Junta militară din Mali se află sub presiune, iar reputația luptătorilor ruși, de care depinde guvernul și care ar fi trebuit să facă din nou din Mali o țară sigură, este și ea în joc. în Sudan, situația este și mai delicată: în războiul civil dintre generalul de armată Abdel Fattah Burhan și adversarul său Mohamed Mamdan Dagalo, Prigozhin a trecut de partea celui din urmă- cu siguranță și datorită afacerilor
bune pe care Prigozhin a reușit să le facă prin intermediul lui cu aurul țării. Kremlinul, la rândul său, menține, de asemenea, contacte cu Burhan.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Unde ajunge Grupul Wagner?

Luptători, materii prime, spionaj și dezinformare: moștenirea lui Prigozhin este un mare burduf. Partea bună pentru Rusia: influența politică și geostrategică într-o parte din ce în ce mai importantă a lumii- și nu numai: "Sistemul aduce resurse minerale, cum ar fi aurul, în Rusia într-un moment în care țara este supusă sancțiunilor, dar în același timp are nevoie de fonduri pentru războiul din Ucraina", spune Kimberly Marten de la Universitatea Columbia. de aceea niciun observator nu crede că "sistemul Wagner" va fi destrămat. Dar poate fi transferat la armată și la serviciile secrete? Înainte și după moartea lui Prigozhin, ministrul adjunct al apărării al Rusiei, Yunus-Bek Evkurov, a călătorit în patru țări din regiune, promițând ajutor- și arătând clar cine trage sforile la Moscova.

Citește și: Atac masiv asupra Israelului! Peste 5000 de rachete lansate!

Citește și: Calendar Ortodox 8 octombrie 2023: Ce sărbătoare este duminică? Rugăciune ce vă scapă de toate păcatele

Citește și: De ce Brașov Evoluează ca Oraș? Explorarea Transformărilor Urbane

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.