Record pe bursă! Explozie economica pentru inceput de 2024?

Author: Bogdan Frațilă

După recentul raliu, investitorii au fost reticenți în a face noi investiții astăzi. În schimb, au așteptat cu nerăbdare noile date de pe piața muncii din SUA

Sursa: PixaBay

După recentul raliu, investitorii au fost reticenți în a face noi investiții astăzi. În schimb, au așteptat cu nerăbdare noile date de pe piața muncii din SUA

După recentul raliu, investitorii au fost reticenți în a face noi investiții astăzi. În schimb, au așteptat cu nerăbdare noile date de pe piața muncii din SUA, care vor fi publicate mâine.
Investitorii au luat astăzi o pauză înainte de publicarea altor date economice importante din SUA. După raliul record din ultimele zile, DAX a încheiat la 16.628 de puncte, chiar sub nivelul de închidere și în ușoară scădere cu 0,16%. Ieri, principalul indice german încheiase ședința de tranzacționare cu 0,8% mai solid, la 16.656 puncte, după ce atinsese un maxim record de 16.727 puncte. DAX a fluctuat ușor între 16.595 și 16.639 de puncte. De asemenea, indicele MDAX al companiilor cu capitalizare medie a încheiat ziua cu 0,76% mai jos, la 26.534 de puncte. "Bursele își pierd din ce în ce mai mult din impulsul prețurilor", a declarat expertul bursier Andreas Lipkow.

Un grad ridicat de optimism economic și fanteziile de reducere a ratei dobânzii fuseseră deja evaluate în ultimele zile de tranzacționare.

După recentul raliu, investitorii au fost reticenți în a face noi investiții astăzi. În schimb, au așteptat cu nerăbdare noile date de pe piața muncii din SUA
[Sursa: PixaBay]

Discuțiile despre reducerea ratelor dobânzilor continuă

Apropo de fanteziile privind ratele dobânzilor. Nu în ultimul rând, speranța unor reduceri ale ratelor dobânzilor de către marile bănci centrale a fost principala forță motrice din spatele recentelor creșteri ale prețurilor. În ciuda faptului că bancherii centrali de pe ambele maluri ale Atlanticului au fost în ultima vreme destul de prudenți în comentariile lor, traderii din această țară pariază totuși că ar putea exista o șansă de 85% ca Banca Centrală Europeană (BCE) să relaxeze politica monetară încă din luna martie, având în vedere datele în scădere privind inflația; situația este similară în SUA.

Dacă speranțele investitorilor sunt luate în calcul, este probabil ca BCE să reducă ratele dobânzilor cu un total de 1,5 puncte procentuale în noul an, a declarat Jürgen Molnar de la RoboMarkets. "Cu toate acestea, este îndoielnic că directorul BCE, Isabel Schnabel, a vorbit serios atunci când a vorbit despre o nouă majorare a ratelor dobânzilor, care a devenit acum puțin probabilă." Potrivit unui sondaj realizat de agenția de știri Reuters, majoritatea economiștilor se așteaptă ca BCE să reducă ratele dobânzilor pentru prima dată în al doilea trimestru al anului viitor.

Accent pe datele privind piața muncii din SUA

Prin urmare, rămâne un risc rezidual în ceea ce privește durabilitatea ultimei creșteri a ratelor dobânzilor. Acest lucru se datorează faptului că bancherii centrali au precizat întotdeauna că deciziile lor sunt "bazate pe date", adică au o viziune pe termen lung. Raportul privind piața forței de muncă din SUA, care se află mâine pe ordinea de zi, este o astfel de dată importantă. O imagine mai clară în SUA va avea apoi un impact și asupra piețelor europene și, în mod concret, o piață a forței de muncă prea robustă ar putea împinge înapoi speranțele privind ratele dobânzilor pentru moment. În acest moment, însă, se pare că o încetinire moderată este ceea ce dorește banca centrală. "Cu siguranță, Fed nu intenționează să reducă dobânzile prea curând, dar pașii pe care îi va face în viitor vor depinde de date", a declarat Joe Saluzzi, manager la brokerul Themis Trading. Prin urmare, investitorii așteptau cu nerăbdare raportul oficial al guvernului american privind piața forței de muncă, care va fi publicat vineri, întrucât numărul cererilor inițiale săptămânale de ajutor de șomaj abia a suferit modificări înainte de anunțarea statisticilor lunare de mâine. S-a înregistrat o ușoară creștere de 1.000, până la 220.000, a anunțat astăzi Departamentul Muncii de la Washington. În schimb, numărul concedierilor din SUA a crescut semnificativ în noiembrie- semnalând o răcire a pieței muncii. Angajatorii au anunțat un total de 45.510 reduceri de personal, potrivit unui raport publicat astăzi de furnizorul de servicii de personal Challenger, Gray & Christmas. Aceasta reprezintă o creștere de 24% față de luna octombrie.

Citește și: Joe Biden candideaza doar ca sa nu castige Donald Trump?

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citește și: 50.000 de filiale McDonald's până în 2027!

Citește și: UE crește presiunea în disputa comercială cu China!