Ministerul Apărării Naționale a început organizarea campaniilor de recrutare pentru a găsi aproximativ 4.000 de militari care să fie dispuși să își servească țara în cazul unui posibil război sau a unei amenințări.
Citește și: Bucăți dintr-o posibilă dronă, pe teritoriul României! Armata face acum verificări în zonă
Recrutările de toamnă ale MApN au început
Cea mai amplă campanie de recrutare a MApN a început, iar Armata Română pun la dispoziție 4.000 de posturi, pentru care se caută soldați și gradați profesioniști. Metodele de recrutare s-au modificat față de cele din luna mai a acestui an, dacă în urmă cu 5 luni, doritorii erau nevoiți să se înscrie prin centrele militare zonale, județene și de sector, interesații pentru recrutarea de toamnă pot depune dosarul direct la unitățile militare din apropierea casei lor, începând cu data de 1 septembrie.
Sunt căutați mii de soldați profesioniști, iar Armata Română își dorește ca aceste posturi să fie ocupate într-o perioadă scurtă de timp, iar reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au transmis și care este salariul pe care tinerii îl vor primi, mai exact de 2.200 de lei. La această recrutare se pot înscrie persoanele care au cel puţin 10 ani de studiu şi vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.
Candidații trebuie să treacă cu bine de proba fizică ce are loc în toate garnizoanele din ţară, iar înainte de acest test fizic trebuie să aibă rezultate bune la testarea psihologică şi cea medicală. Din momentul în care civilii sunt admiși în Armata Română aceștia trebuie să îndeplinească toate regulile și condițiile impuse.
Bărbații ce sunt admiși în Armata Română trebuie să nu aibă barbă sau tatuajele trebuie să nu fie la vedere, iar aspectul acestora trebuie să fie întotdeauna îngrijit.
Candidații trebuie să aibă cetățenie română, să aibă un cazier curat, să fi absolvit 10 clase, iar vârsta lor să fie cuprinsă între 18 şi 45 de ani.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Noi detalii despre militarul găsit fără suflare la Baza 89 din București: ,,Și-a pus planul în aplicare''
Ieșirile din funcție sunt un motiv de îngrijorare pentru MApN
Un număr record de posturi a fost pus la dispoziție de Armata Română, iar motivul din spatele acestei decizii este numărul uriaș de ieriși din funcție. Datele oferite de MApN arată că doar în perioada ianuarie-august au ieșit 3.600 de persoane din sistem, în timp ce au intrat doar 3.800. Dintre cele 3.600 de persoane ce au decis să părăsească sistemul de apărare al țării, 400 sunt ofițeri, 250 sunt maiștri militari, 800 sunt subofițeri, 1.650 de SGP și 500 de personal civil contractual.
„În perioada ianuarie-august 2023, numărul total de intrări în sistem a depășit numărul ieșirilor, după cum urmează:
– au fost încadrate aprox. 3.800 de funcții (dintre care aprox. 700 de ofițeri, 400 maiștri militari, 1.100 subofițeri, 1.000 SGP și 600 personal civil contractual). Toți militarii au fost numiți în funcții aflate la baza ierarhiei militare, în structurile prioritare, în special în unitățile care își consolidează capacitatea de luptă.
– au ieșit din sistem aprox. 3.600 de persoane (dintre care 400 de ofițeri, 250 maiștri militari, 800 subofițeri, 1.650 SGP și 500 personal civil contractual).Între cauzele ieșirilor de personal se numără temerea privind posibilitatea modificării cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei – personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor aflați în partea inferioară și medie a carierei).
Ieșirile militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37%), reducerea vârstei standard de pensionare (35%), clasări medicale (21%) și altele. Pe categorii de personal, constatăm că pentru ofițeri și maiștri militari/subofițeri, ieșirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59%) și demisie (17%), alte ieșiri, în timp ce la SGP, ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55%)”, arată MApN într-un comunicat .
Citește și: Anunț pentru bărbații din România: Armata Română începe recrutarea pentru rezerviștii militari