În fiecare început de an, discuțiile despre concediul de odihnă devin un subiect frecvent de conversație între angajați, mai ales atunci când constată că nu au beneficiat de toate zilele cuvenite în anul precedent. Este important ca salariații să înțeleagă drepturile lor în ceea ce privește recuperarea concediului de odihnă neefectuat, conform prevederilor Codului Muncii.
Drepturile salariaților în privința concediului de odihnă
Potrivit Codului Muncii, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților.
Efectuarea și compensarea concediului de odihnă
Conform Codului Muncii, concediul de odihnă trebuie efectuat în fiecare an. Totuși, există situații în care, din motive justificate, salariatul nu poate să-și efectueze integral sau parțial concediul de odihnă anual.
Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar în situația în care contractul individual de muncă încetează.
Citește și: Câte zile libere legale au românii în noiembrie 2023? Urmează o nouă minivacanță
Recuperarea concediului de odihnă în 2024
Angajații care nu și-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în anul 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024. Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 pot fi luate până la data de 30 iunie 2024.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Este esențial ca angajații să fie conștienți de drepturile lor și să comunice cu angajatorul pentru a stabili un program de recuperare a concediului de odihnă. Aceste prevederi legislative asigură un echilibru între drepturile angajaților de a se odihni și nevoia angajatorilor de a menține activitatea organizațională.
Iată ce spune Codul muncii pentru angajați
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților. (2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări.
Art. 146. Efectuarea și compensarea concediului de odihnă (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauza, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
(3) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.