Redactorul-șef al unei publicații din Rusia s-a autoincendiat: "Pentru moartea mea vă rog să daţi vina pe Federaţia Rusă!"

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 feb 2021, 04:35
Irina Slavina, jurnalista care s-a sinucis ca formă de protest

Irina Slavina, redactorul-şef al unei publicaţii online ruseşti, KozaPress, s-au autoincendiat vineri în fața unui sediu al Ministerului de Interne.

Jurnalista a murit pe loc în urma autoincendierii, din pricina arsurilor.

Evenimentul șocant a avut loc în localitatea rusă Nijni Novgorod, aflată la 400 de kilometri de Moscova. Femeia și-a dat foc în fața sediului regional al Ministerului de Interne.

Cu o zi înainte de tragedie, apartamentul Irinei Slavina a fost percheziționat de poliție, informează realitatea.net

"Pentru moartea mea vă rog să daţi vina pe Federaţia Rusă!", a fost ultimul mesaj postat pe Facebook de către Irina Slavina, au dezvăluit apropiații jurnalistei.

Oamenii au depus flori la locul sinuciderii

Numele jurnalistei moarte nu a fost dat publicității, însă oamenii au aflat despre cine era vorba și au mers să depună flori la locul decesului Irinei Slavina.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Irina Slavina anunța cu o zi înainte de a se sinucide că poliția a făcut o percheziție la domiciliul ei într-o anchetă ce viza un om de afaceri local. Acesta era acuzat de activități ce sprijineau o organizație "nedorită", "Rusia Deschisă", a fostului oligarh rus Mihail Hodorkovski. Afaceristul ar fi ajutat organizația să organizeze conferințe și adunări, oferindu-le spațiu membrilor acesteia.

"Căutau broşuri, pliante, conturi legate de fundaţia Rusia Deschisă, posibil încercau să găsească vreo icoană cu chipul lui Mihail Hodorkovski la mine acasă", a transmis Irina Slavina într-o postare pe Facebook.

KozaPress, publicația online fondată și condusă de Irina Slavina, era cunoscută ca fiind împotriva regimului de la Kremlin. Irina Slavina a atras atenția de multe ori că jurnaliștii ruși care scriu materiale incomode regimului se expun pericolelor.

Mihail Hodorkovski este un fost oligarh rus, opozant al președintelui Vladimir Putin. Hodorkovski a condus grupul petrolier Iukos, până la arestarea lui, în 2003. A fost grațiat de către președintele Vladimir Putin pe 20 decembrie 2013, după 10 ani de detenție.

În aceeași zi a și părăsit Rusia pentru Germania, unde locuiește în prezent.

„E puțin probabil să îmi mai permit să vorbesc cu exaltare despre Putin, deoarece de-a lungul acestor ani, în care noi suntem în opoziție, eu m-am confruntat într-adevăr cu o mulțime de decizii negândite, iar decizii care să poată fi numite înțelepte doar cu conotație negativă. Aveam o regulă a mea în anii 1990, atunci când am avut de-a face cu guvernatorii regiunilor.

Adesea angajații mei spuneau: „Uite, ce guvernator prost”. Eu le spuneam: „Ascultați-mă, dacă omul a câștigat alegerile într-un district cu o populație de trei, cinci, șapte milioane, atunci el nu poate fi un prost. Asta e o dovadă că voi nu înțelegeți ceva”. O persoană care deține puterea de 20 de ani poate fi foarte rea, chiar cred că Putin nu este pur și simplu un om rău, ci foarte rău, deși are anumite reguli clare de care ține cont.
Adică el este rău, dar nu e un rebel. Dacă e rău sau bun, el este, firește, deștept, pentru că dacă nu ar fi fost așa, fie chiar și cu o conotație negativă, el nu ar fi deținut 20 de ani cea mai înaltă funcție în stat”, declara Mihail Hodorkovski într-un interviu despre Vladimir Putin.