Redobândire permis suspendat 2024. Ce trebuie să faci ca să intri mai repede în posesia carnetului auto

Autor: Denisa Irimia

Motivele pentru care permisul de conducere se suspenda

Sursa: freepik

Șoferii care nu respectă regulile de circulație pot avea permisul suspendat pentru o perioadă specificată conform legislației, în funcție de gravitatea încălcării.

În rândurile de mai jos veți afla despre procesul de recuperare a permisului auto suspendat, documentele necesare și cerințele ce trebuie îndeplinite pentru a obține din nou dreptul legal de a conduce.

Citește și: Ce amendă primești în 2024 dacă nu plătești taxa de pod de la Fetești

Cauzele care duc la suspendarea permisului auto

Există diverse motive pentru care permisul de conducere poate fi suspendat, printre care:

-acumularea a 15 puncte de penalizare în decursul a 6 luni

-nerespectarea regulilor privind depășirea, prioritatea, semaforul, sensul giratoriu, coloana oficială etc.

-neacordarea de prioritate pentru pietonii aflați pe trecerea de pietoni sau pentru vehiculele care au acest drept

-conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor

-depășirea vitezei legale cu mai mult de 50 km/h sau cu mai mult de 70 km/h

-întoarcerea pe autostradă sau circulația pe contrasens

-nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată

-conducerea unui vehicul cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție

-nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum

Citește și: Ce riscă șoferii care nu au Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) atunci când conduc. Amenzile sunt usturătoare!

Perioadele de suspendare a permisului auto

Conform legii, există patru perioade distincte pentru care permisul de conducere poate fi suspendat:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

-30 de zile, pentru abateri minore, cum ar fi acumularea a 15 puncte de penalizare, nerespectarea regulilor de depășire, nerespectarea indicațiilor agentului de circulație, neacordarea de prioritate etc.

-60 de zile, pentru abateri mai grave, cum ar fi neacordarea de prioritate sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, în urma acestor fapte rezultând un accident, nerespectarea regulilor de circulație la trecerea într-o coloană oficială, nerespectarea interdicției de circulare pe un anumit segment de drum, circulația pe sens opus, excepție făcând cazul în care manevra de depășire este executată în mod regulamentar etc.

-90 de zile, pentru abateri foarte grave, cum ar fi nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată, depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h, conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, conducerea unui autoturism cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție etc.

-120 de zile, pentru abateri extrem de grave, cum ar fi întoarcerea pe autostradă sau circulația pe contrasens, depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză etc.

Dacă un șofer a săvârșit mai multe încălcări ale regulilor care necesită suspendarea permisului de conducere, perioadele de suspendare se adună. Prin urmare, cineva care a condus cu viteză și sub influența alcoolului ar putea rămâne fără permis pentru un total de 210 zile.

Procedura de redobândire permis auto suspendat

Regulile pentru recuperarea permisului de conducere suspendat și pentru scurtarea perioadei de suspendare sunt detaliate în Articolul 219 din Regulamentul de implementare al Ordonanței de urgență nr. 195/2002.

În mod precis, solicitarea trebuie depusă în termen de 30 de zile pentru un permis suspendat fără a primi o dovadă temporară de circulație, sau în termen de 45 de zile în cazul în care primești o astfel de dovadă, permițându-ți să utilizezi vehiculul pentru încă 15 zile.

Permisul de conducere suspendat se poate restitui:

-la expirarea termenului pentru care este suspendat permisul. În această categorie intră șoferii al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile, care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului, sau care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.

-în urma susținerii unui test teoretic, la expirarea termenului de suspendare. În această categorie se află șoferii al căror permis a fost suspendat pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune, comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice, trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite, acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat, conform i onesculaw.ro.

Această reducere poate fi solicitată doar de către șoferii care au deținut permisul de conducere timp de cel puțin un an și care nu au beneficiat de această modalitate de reducere în ultimii 3 ani.

Examenul teoretic pentru recuperarea permisului se susține în județul de domiciliu unde a fost emis permisul de conducere. După promovarea acestuia, documentele necesare vor fi expediate către Inspectoratul de Poliție Județean în a cărui rază teritorială a avut loc încălcarea regulamentului.

Actele pe care trebuie să le prezinți pentru a redobândi permisul suspendat sunt:

- copie după dovada de conducere, față/verso

-copia cărții de identitate

-dovada de achitare a amenzii primite

-cerere-tip, în care soliciți reducerea perioadei de suspendare

-avizul psihologic (original și copie)

-adeverință de la medicul de familie