Proiectul inițiat de Guvernul României dorește să reducă cheltuielile cu pensiile și indemnizațiile de serviciu, incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau PNRR.
Citește și: Cu cât se majorează pensiile de anul viitor! Valoarea punctului de pensie 2023
Reforma pensiilor speciale se votează astăzi
Comisia Juridică, Comisia de Apărare și Comisia de Muncă din cadrul Senatul României au adoptat raportul de admitere ce cuprindeau diferite amendamente, fie admise, fie respinse, ce erau cuprinse în proiectul de lege cu privire la pensiile speciale, la data de 28 martie 2023.
Senatorii liberali și social-democrați, dar și Comisiile de Specialitate vor trebui să voteze următoarele amendamente:
- eliminarea textului prin care magistraţii de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat;
- aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu;
- opţiunea pentru o singură pensie de serviciu;
- eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor;
- indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.
Nu mulți
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Legea a fost votată în Senat
La data de 29 martie 2023, senatorii au votat proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, în urma votului, 79 de persoane au fost de acord cu această schimbare, în timp ce 37 de persoană au fost
Parlamentarii USR au protestat împotriva acestei reforme în foaierul sălii de plen a Senatului.
Au fost două poziţii în sală: a USR – care vrea contributivitate şi desfiinţarea tuturor pensiilor speciale şi poziţia coaliţiei PSD-PNL-UDMR care vrea să mai amenajeze pe ici, pe acolo, poate îi mai scăpăm pe ai noştri care au pensii speciale. (…) USR a fost singurul partid care a votat împotriva pensiilor speciale. A fost o comisie ruşinoasă pentru că laşitatea PSD-PNL-UDMR a ieşit la iveală. Nu au avut curaj nici măcar să ridice mâna şi să voteze propria dorinţă de a menţine pensiile speciale.
Este vorba de cinci milioane de români care contribuie la pensii şi o minoritate care beneficiază de sprijinul actualei puteri. Ne-am întors în epoca USL. Parlamentul este controlat de oameni care nu au nicio legătură cu democraţia. (…) Nu ni s-a permis să vedem cine votează pentru pensiile speciale, nu ni s-a permis să prezentăm argumentele noastre. În plen, USR va continua să susţină faptul că nu putem să ne permitem ca ţară să avem pe unii cetăţeni mai speciali decât alţii”, a declarat, marți, Radu Mihail.
Surse: capital.ro