Marți, 20 decembrie, un proiect de lege care vizează reforma pensiilor speciale intră în circuitul de avizare.
Reforma pensiilor speciale urmează să fie adoptată în Guvern
Un proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii și care vizează reforma pensiilor speciale și de serviciu va intra marți, 20 decembrie, pe circuitul de avizare între ministere și ar urma să fie adoptat de guvern săptămâna viitoare.
Chiar dacă această reformă ar fi trebui finalizată până la 31 decembrie 2022, guvernul ar fi obținut acceptul Comisiei Europene pentru o amânare, care să nu depășească însă termenul de plată pentru noua tranșă de bani din PNRR.
Modificările aduse pensiilor speciale se referă la cele aproape 10.000 plătite prin Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), respectiv cele ale foștilor magistrați, grefieri, diplomați, funcționari parlamentari, foști angajați ai Curții de Conturi și foști piloți ai Aviației Civile.
Citește și: Este oficial: Toate pensiile militare se majorează în 2023
Vârsta de pensionare ar urma să crească treptat
Propunerile reformei vizează următoarele modificări:
– Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni/ an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
– Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
– Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
– La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani.
Vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România va crește treptat de la 60 la 65 de ani, recomandă Banca Mondială, în cadrul propunerilor pentru reforma pensiilor speciale, jalon asumat de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență și este vorba de următoarele pensii de serviciu:
– Membri al Corpului diplomatic și consular (Legea nr. 216/2015)
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
– Funcționari publici parlamentari (Legea nr.
215/2015)– Personal aeronautic civil (Legea nr. 223/2007)
– Procurori și judecători (Legea nr. 303/2004)
– Personalul auxiliar al instanțelor de judecată/procurorilor (Legea nr. 130/2015)
– Beneficiarii de pensii ai Curții de Conturi Legea nr. 7/2016, Decizia CCR nr. 297/2012).
De asemenea, Banca Mondială a recomandat revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională, pentru judecători și procurori. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare.
Marcele Ciolacu, președintele PSD, a declarat că ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat deja reforma la Bruxelles și că pensiile speciale nu vor fi desființate „peste noapte” pentru că s-ar „bloca” justiția, de exemplu, „ca toată lumea să iasă la pensie, că vine un act normativ peste noapte”.
Acesta a mai declarat că: „Sunt ferm convins că această lege va trece prin guvern cât se poate de repede și va deveni act normativ ca să îndeplinim jalonul trecut în PNRR. Sunt modificări. De exemplu, este nepermis să ai pensia mai mare decât salariul avut în activitate. Este nepermis să muncești 3 zile și să ai pensie profesională, este nepermis să ai… nu știu... 5 ani de zile, sau să ți se calculeze pensia după ultimele 6 luni, unde tu îți pui nu știu câte sporuri fiindcă vei ieși la pensie, astfel încât să ai pensia cât mai mare. Toate aceste lucruri trebuiesc îndreptate”.
Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR nu și-a asumat nici o decizie politică legată de reforma pensiilor speciale.
Sursă: adevărul.ro