Reforma reformei - Cum se schimba Polonia dupa alegeri?

Author: Bogdan Frațilă

Un nou guvern liberal din Polonia va avea sarcina de a reforma sistemul judiciar pentru ca acesta să corespundă din nou standardelor europene.

Sursa: PixaBay

Un nou guvern liberal din Polonia va avea sarcina de a reforma sistemul judiciar pentru ca acesta să corespundă din nou standardelor europene.

Un nou guvern liberal din Polonia va avea sarcina de a reforma sistemul judiciar pentru ca acesta să corespundă din nou standardelor europene. Dar cum poate face acest lucru fără a încălca el însuși regulile?
La câteva zile după alegerile din Polonia, Donald Tusk a călătorit la Bruxelles. Candidatul opoziției liberale va deveni, după toate probabilitățile, următorul șef de guvern al Poloniei și a dorit să prenegocieze, întrucât Comisia Europeană reține peste 100 de miliarde de euro din Fondul de reconstrucție Corona și din Fondul de coeziune.

Sunt bani de care Polonia are nevoie urgentă. În urma unei întâlniri cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Tusk a explicat că Polonia va putea conta pe "flexibilitate maximă" la Bruxelles.

Retragerea fără a încălca regulile

Însă doar flexibilitatea Bruxelles-ului nu va fi suficientă. Fondurile UE au fost blocate deoarece guvernul polonez, condus de partidul PiS, a restructurat sistemul judiciar în decurs de opt ani într-o asemenea măsură încât Curtea Europeană de Justiție și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au concluzionat în mai multe hotărâri că instanțele poloneze nu

mai pot funcționa în mod independent, iar a reveni asupra acestei situații fără a încălca ea însăși regulile nu va fi ușor pentru presupusul viitor guvern de la Varșovia.
Dar este posibil, spune avocata Sylwia Gregorczyk-Abram. Ea luptă de ani de zile împotriva reformei judiciare a PiS prin inițiativa "Instanțe libere". Piesa sa centrală a fost Consiliul Național al Judecătorilor, un organism care numește noi judecători. Acesta a fost reorganizat de PiS, astfel încât politicienii decid acum cine judecă în tribunale.
"Este un organism creat ilegal", explică avocata. Este "împotriva Constituției poloneze și a Convenției Europene a Drepturilor Omului". Cererea ei: "Consiliul Național al Judecătorilor trebuie să fie numit din nou în conformitate cu constituția".
Cu toate acestea, Consiliul Național al Judecătorilor este un fel de centru de control, un gât de gât pentru întregul sistem judiciar. În ultimii ani, acesta a propus o serie de judecători, care, la rândul lor, au pronunțat un număr mare de hotărâri, care, desigur, nu pot fi toate anulate, spune Gregorczyk-Abram.
Dar numirea "neo-judecătorilor", așa cum sunt cunoscuți în Polonia, ar putea fi anulată. Hotărârile lor rămân valabile până când sunt atacate cu recurs.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Fără răzbunare politică

Curtea Constituțională a fost, de asemenea, reorganizată de guvernul PiS. De atunci, unele posturi au fost ocupate de două ori, iar mandatul președintelui curții a expirat de fapt cu câteva luni în urmă.

Curtea este atât de divizată în această privință încât, în prezent, nu mai poate acționa, iar cel puțin judecătorii care au fost numiți ilegal și-ar putea pierde posturile, spune Sylwia Gregorczyk-Abram. Iar dacă Procuratura Generală și Ministerul Justiției nu mai sunt în aceleași mâini, așa cum a introdus PiS, atunci măsurile disciplinare împotriva judecătorilor dezagreabili ar putea fi pur și simplu întrerupte. va fi mai dificil să facem toate acestea să fie ușor de înțeles fără să pară o vendetă politică, explică Gregorczyk-Abram.

Totul este încă doar o teorie. Dar este deja clar că multe vor depinde de președintele Andrzej Duda. El trebuie să semneze fiecare lege, dar până acum a rămas loial PiS și, deși nu va fi un prieten al reformei judiciare, Sylwia Gregorczyk-Abram speră că Duda nu va dori să fie văzut ca blocând miliardele UE.

Citește și: Alpay din serialul Melek, transformare uluitoare de look după încheierea filmărilor! Iată cum a fost fotografiat celebrul actor Kaan Çakır

Citește și: Ciclon polar în România! Unde va ninge în următoarele zile

Citește și: Armin Nicoară a anunțat sexul copilului Stanei Stepanescu printr-o melodie: „Fetița mea”