Circulația în sensul giratoriu ar putea suferi schimbări în viitor. Parlamentarii își doresc schimbarea definiției sensului giratoriu, pentru înlăturarea interpretărilor și reducerea numărului de accidente.
Ce prevăd noile reguli de circulație și cine și cum va trebui să acorde prioritate în sensul giratoriu, după ce definiția acestuia va fi schimbată.
Reguli noi la circulația în sensul giratoriu
Proiectul de lege care urmărește modificarea Codului rutier redefinește sensul giratoriu. Concret, potrivit textului viitoarei legi, un sens giratoriu reprezintă un drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie, care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă.
Astfel, potrivit noii definiții, "participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu".
Astfel, din viitoarea definiție a unui sens giratoriu se va elimina ideea, prezentă acum în Codul rutier, de intersecție. Mai exact, în Codul rutier se vorbește acum despre „intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”.
Se dorește astfel introducerea, la circulația în sensul giratoriu, a obligațiilor existente în prezent la schimbarea benzilor de circulație.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cine și cum va trebui să acorde prioritate în sensul giratoriu
”Concret, în cazului unui sens giratoriu cu mai multe benzi, participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care doreşte să părăsească sensul giratoriu la a doua ieşire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu”, se precizează în expunerea din motive ce însoțește
proiectul de lege.În plus, conducătorul unui vehicul trebuie să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe întreaga durată a manevrei.
Nu în ultimul rând, pentru că se va renunța la a mai considera intersecție un sens giratoriu, se renunță la specificarea tipului de intersecție în care se încadrează un sens giratoriu: cu circulație nedirijată sau dirijată. În prezent, Codul rutier stabilește că în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată sunt incluse și cele în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.
Modificarea regulilor privind circulația în sensul giratoriu este necesară, potrivit inițiatorilor propunerii, deoarece „prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice (…), fiind susceptibile să dea naştere la numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu”.
Citeste si: Rabla pentru becuri, ghid complet! Cum primești voucherul de 200 de lei
Ce spune Titi Aur despre noile reguli de circulație în sensul giratoriu
"Circulația în sens giratoriu, în intersecția cu sens giratoriu cum a fost denumită până acum, este destul de complicată și de greu de reglementat ca să se poată circula fără nciun fel de probleme. Schimbarea defiției poate să regleze puțin, dar nu definitiv. Teoretic, schimbarea definiției poate ajuta, dar mai ales în cazul în care avem de dat un verdict la un accident, cine cum a avut prioritate. Se reglementează foarte clar- cel din stânga trebuie să îi dea prioritate celui de pe banda din dreapta. Dar eu pun următoarea problemă - dacă se pune unul pe banda din dreapta, la un sens giratoriu cu două sau trei benzi și merge continuu fără să oprească, se învârte practic în sensul giratoriu, atunci va avea prioritate continuă pentru că cei care vin din dreapta care intră în sensul giratoriu trebuie să îi acorde prioritate, iar cel care e în stânga și vrea să iasă în dreapta trebuie să îi acorde prioritate. Deci și în această situație tot se va ajunge la mica înțelegere.
Din păcate, sensul giratoriu care e o intersecție foarte sigură și care reduce foarte mult numărul de accidente grave complică această stare de cine are prioritate și oricum am face se ajunge la mica înțelegere. Nu poți reglementa cu reguli perfecte și atunci vine capitolul din spate, știința, cum să circulăm corect, și educația și politețea. Hai să facem toți într-un fel încât să circulăm toți în regulă și să nu mergem pe încăpățânare, pentru că și această regulă va avea o problemă, dar cel puțin va fi definiția foarte clară.
Se renunță la termenul intersecție, și atunci sensul giratoriu devine o zonă reglementată cu specific foarte clar, în această zonă e ca și cum ar fi un drum care se tot învârte în jurul mijlocului sensului giratoriu și cei care vin și intră trebuie să acorde prioritate, iar cei care vor ieși trebuie să fie cât mai pe dreapta dacă nu să acorde prioritate celui care merge prin dreapta. Regula e clară, dar va fi greu de aplicat", a declarat Titi Aur, expert în conducere defensivă, potrivit digi24.ro.