Reguli noi pentru pietoni! Se dau amenzi mari pentru cei care încalcă legea! Ce le va fi interzis?

Author: Amalia Georgescu
MAI a publicat un proiect de lege prin care sunt introduse noi reguli pentru pietoni
Sursa: Instagram

Ministerul Afacerilor Interne își dorește să introducă noi reguli pentru pietoni, totul pentru a preveni apariția accidentelor rutiere. Ce schimbări ar putea să apară în perioada imediat următoare?

Având în vedere că un număr însemnat de accidente rutiere apar din neatenția pietonilor, reprezentanții autorităților s-au gândit să introducă noi reguli, astfel încât să îi determine pe aceștia să fie mai atenți în momentul în care traversează strada. Ce le va fi interzis să facă și care sunt amenzile pe care le pot primi dacă vor încălca legea?

Amenzi usturătoare pentru pietonii care încalcă legea. Ce reguli vor fi impuse?

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) își propune să găsească noi soluții pentru a preveni apariția accidentelor rutiere. În acest context, reprezentanții MAI au elaborat un proiect de lege prin care pietonii care folosesc telefonul mobil în momentul în care traversează strada ar putea fi amendați. Măsura este menită să îi determine pe toți participanții la trafic să fie mai atenți, astfel încât să nu apară incidente neplăcute.

"Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public.

În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic",
se arată în proiectul de lege al Ministerului Afacerilor Interne, potrivit digi24.ro.

Specialiștii sunt de părere că pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic și că tocmai din acest motiv este esențial ca ei să adopte un comportament responsabil în momentul în care participă la trafic. Ministerul Afacerilor Interne a sublinat că numărul accidentelor rutiere provocate de comportamentul imprudent al pietonilor a crescut considerabil în ultima perioadă și la fel și cel al deceselor ca urmare a acestor accidente, motiv pentru care este nevoie de schimbarea legii în acest sens.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Metoda inedită prin care un bărbat a încercat să copieze la examenul pentru permisul auto. Incredibil ce au descoperit polițiștii în masca de protecție pe care o purta

Datele oficiale arată că în perioada 01.01.2019 -15.09.2020,

au avut loc 1.711 de accidente de circulație provocate de pietoni, iar în urma acestora, 457 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 1272 au fost rănite grav.

Astfel, pietonilor le-ar putea fi interzis să desfășoare orice activitate care le-ar putea distrage atenția în momentul în care traversează strada, inclusiv folosirea telefonului mobil. Cei care nu vor respecta legea ar urma să primească amenzi usturătoare, acestea putând să ajungă până la 4,500 de lei sau chiar aproape 1000 de euro.

Citeste si: Legenda permisului auto: ce înseamnă fiecare din punctele și elemente prezente pe față și pe verso

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.