Reguli noi pentru restaurante: Numărul de E-uri trebuie trecut în meniuri

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 oct 2023, 04:20

Începând cu data de 15 martie, numărul de E-uri trebuie trecut în meniul restaurantelor.

Sursa: https://www.pexels.com/

Începând cu data de 15 martie, numărul de E-uri trebuie trecut în meniul restaurantelor.

ANPC a semnat un ordin prin care este prevăzut ca numărul de E-uri să fie trecut în meniurile din restaurante.

Numărul de E-uri se va regăsi în meniuri

Potrivit ANPC, începând cu luna martie, restaurantele vor fi nevoite să treacă în meniuri, în dreptul fiecărui produs, numărul de E-uri pe care preparatul îl conține. Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarant că: "Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabilește ce informații trebuie să ne pună la dispoziție operatorul economic din alimentație publică, fie că vorbim despre

cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unități de alimentație de tip fast-food.

Citește și: TOP 5 restaurante cu muzică de petrecere live din București

Am emis un Ordin în urma discuțiilor cu asociațiile de protejare a intereselor consumatorilor și după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider și acum necesar ca pentru ciorba de perișoare să ne fie comunicate toate informațiile de care cu siguranță avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perișoarele, existând variante din ce în ce mai multe.

În curând pot să fie făcute și din greieri, dar măcar să știm acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulți operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect și ca gust produselor cu care suntem familiarizați, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect și ca textură, în condițiile în care și acestea sunt făcute cu puțin zer și foarte multă grăsime de palmier.
Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spațiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranță am fi avut pe dealurile țării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”. Potrivit șefului ANPC, acestea reprezintă practică înșelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiți să scrie în meniu "cremă vegetală" și să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoștință de cauză din partea consumatorului.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce a mai adăugat Horia Constantinescu 

Horia Constantinescu a mai precizat că: "Citeam dimineață un mesaj primit din partea FIHR- Federației Industriei Hoteliere din România, care dorește să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, dorește să nu aflăm ce mâncăm,

să nu aflăm ce compoziție calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condițiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public "Evitați consumul de sare, zahăr sau grăsimi". Probabil că numai dacă se ridică din farfurie și se prezintă "Bună ziua, sunt zahărul! Evită-mă!"... Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constatați numărul de E-uri prezente în produs.

Citește și: Adevărul despre ridichea neagră cu miere. Ce efect are, de fapt, asupra sistemului imunitar

Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză și numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocănița de porc va trebui să pui în paranteză "7E", ca să știi că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții...Voi duce toate aceste "bătălii" pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât și operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs".
Ordinul este publicat în Monitorul oficial.

Sursă: economica.net