Autoritățile au decis să impună un set de reguli clare după care să se desfășoare pelerinajul de Sfânta Parascheva la Iași în 2021. Situația este una delicată, având în vedere că valul 4 al pandemiei de coronavirus a dus la înmulțirea cazurilor de Covid, iar la Iași, medicii au precizat că gestionează cu greu această criză medicală. Iată ce reguli trebuie să respecte credincioșii care merg în pelerinaj la Sfânta Parascheva în 2021.
Reguli pelerinaj Sfânta Parascheva 2021. Ce măsuri au fost impuse de Mitropolia Moldovei și Bucovinei?
Pelerinajul de Sfânta Parascheva este organizat și în 2021 la Iași, însă Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat că vor fi impuse reguli stricte pentru pelerini, astfel încât să fie redus la minimum pericolul de infectare cu coronavirus. Reprezentanții bisericii au cerut că pelerinajul de Sfânta Parascheva 2021 să se desfășoare fără restricții, astfel că pot participa atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a precizat că au fost luate toate măsurile pentru a organiza pelerinajul de Sfânta Parascheva 2021, astfel încât sănătatea pelerinilor să nu fie pusă în pericol. Iată ce reguli trebuie să respecte toți cei care merg în pelerinaj la Sfânta Parascheva în 2021, conform informațiilor anunțate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.
„1) Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, încă de vineri, 8 octombrie, ora 6.00, racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni și va fi depusă în baldachinul special amenajat, unde va rămâne timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Alături de racla cu sfintele moaște ale Ocrotitoarei Moldovei va fi și racla cu sfintele moaște ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018. Fiecare închinător va primi câte o iconiță purtând chipurile celor doi sfinți și publicația „Ghidul pelerinului”, realizată în colaborare cu Primăria Municipiului Iași.
2) Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.
3) De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
4) Așa cum se întâmplă deja, cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice. Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioșii nu se pot opri să stea în Catedrală.
5) Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în Catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.
6) În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.
7) În data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.”, se arată într-un comunicat oficial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, potrivit mmb.ro.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2021. Când începe pelerinajul la Iași?
Pelerinajul de Sfânta Parascheva 2021 începe la Iași vineri, 8 octombrie. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au anunțat că racla cu sfintele moaște va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni speciale și va fi depusă într-un baldachin special amenajat. Racla cu moașele Sfintei Parascheva va rămâne în acest baldachin timp de o săptămână, mai exact până pe data de 15 octombrie. Slujbele vor avea loc doar în aer liber.
În 2021, credincioșii care vor participa la pelerinajul de Sfânta Parascheva nu vor avea voie să atingă obiecte personale de racla cu sfintele moaște, însă le va fi permis să sărute racla.
Autoritățile au menționat că pelerinii care vin din localitățile aflate în scenariul roșu nu vor avea voie să intre în oraș și nici să ajungă la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Sfânta Parascheva este sărbătorită de credincioși pe data de 14 octombrie, însă anual, la Iași se organizează pelerinajul de Sfânta Parascheva la care participă un număr impresionant de persoane. Majoritatea persoanelor care ajung la Iași vin să se roage pentru sănătate, fiind cunoscut faptul că Sfânta Cuvioasă Parascheva a făcut minuni de-a lungul timpului.
Citeste si: Luna octombrie, tradiții și superstiții. Ce trebuie să faci în octombrie dacă vrei să îți meargă bine?
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2021. La Iași, numărul cazurilor noi de coronavirus este în creștere
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis ca pelerinajul de Sfânta Parascheva să aibă loc și în 2021, chiar dacă Iașiul este unul dintre cele mai afectate orașe de pandemia de coronavirus. Rata de incidență la nivelul județului era de 5,41 cazuri la 1000 de locuitori în cursul zilei de 7 octombrie 2021, conform stirioficiale.ro.
Medicii atenționează că situația este destul de delicată și le recomandă persoanelor care au probleme serioase de sănătate să nu participe la pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași.
„Să nu aibă cineva ideea să vină către Iași să se trateze, să fie văzut într-un spital, pentru că efectiv spitalele de aici abia fac față pacienților din Iași. E clar că sunt depășite de numărul acestor pacienți și nu vor putea asigura asistența medicală de urgență sau de specialitate”, a precizat medicul Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași, potrivit digi24.ro.
Citeste si: Rugaciune catre Sfanta Parascheva. E bine sa o rostesti seara