Reguli pentru amânarea plății facturilor la energie. Ce măsuri vor fi luate la nivelul Uniunii Europene

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 13 sep 2023, 00:35

Regulile privind amânarea plății facturilor la energie în UE

Sursa: pexels

Pentru protejarea consumatorilor, Comisia Europeană a decis că este nevoie ca la nivelul Uniunii Europene să existe un set de reguli pentru amânarea plății facturilor la energie. Iată care sunt principiile care se vor aplica în UE.

Nu doar în România consumatorii întâmpină dificultăți atunci când vine vorba despre plata facturilor la energie, ci acest lucru se întâmplă la nivelul Uniunii Europene, motiv pentru care oficialii au stabilit un set de reguli comune pentru amânarea plății facturilor la energie, reguli menite să sporească sprijinul acordat consumatorilor vulnerabili. Iată despre ce reguli este vorba. 

Care sunt regulile pentru amânarea plății facturilor la energie care se vor aplica în Uniunea Europeană? 

Mai mulți reprezentanți din domeniul energiei s-au reunit într-o ședință online pentru a stabili un set de principii comune pentru a spori sprijinul acordat consumatorilor care se confruntă cu dificultăți în a-și plăti facturile la energie. Este vorba despre reprezentanți ai organizațiilor consumatorilor, ai autorităților de reglementare, ai distribuitorilor și ai furnizorilor de energie din Europa. În cadrul acestei ședințe, oficialii au ajuns la concluzia că este nevoie de mai multe reguli care să se aplice în perioada imediat următoare. 

Practic, la nivelul Uniunii Europene, furnizorii, distribuitorii, autoritățile de reglementare și organizațiile de consumatori vor trebui să respecte următoarele reguli:

  • Să introducă amânări ale facturilor prin planuri de plată
  • Să evite modificările unilaterale ale contractelor
  • Să prezinte în mod clar informațiile referitoare la consum și utilizarea optimizată a energiei
  • Să nu deconecteze cetățenii care întâmpină dificultăți financiare 

Toate aceste măsuri sunt menite să îi protejeze pe consumatorii din categoriile vulnerabile, cei care sunt direct afectați de creșterea prețului la energie. Statele membre ale Uniunii Europene deja au luat măsuri pentru a gestiona cât mai bine această problemă, astfel că în mai multe țări s-a decis reglementarea prețurilor, reduceri ale taxelor specifice, dar și acordarea de sprijin direct, potrivit adevarul.ro.

Comisia Europeană propune un set de reguli pentru protejarea consumatorilor în timpul crizei energetice
[Sursa: pexels]

Citește și: Subvenția la carburanți în 2023. Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2023

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Noile măsuri sunt menite să vină în sprijinul celor care au fost luate anterior și ar urma să se aplice pe toată durata iernii, aceasta fiind perioada din an în care pot să apară cele mai multe probleme.

Autoritățile sunt de părere că este nevoie de măsuri concrete și care să îi ajute pe oameni să își plătească facturile la energie, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. Criza energetică actuală este pusă pe seama războiului dintre Rusia și Ucraina.

„Mulți europeni se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește plata facturilor la energie și trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în frig în această iarnă. Furnizorii de energie, autoritățile naționale de reglementare, operatorii de sistem și organizațiile de consumatori trebuie să acționeze mai concertat pentru a aborda impactul crizei energetice provocate de războiul atroce al Rusiei împotriva Ucrainei.”, a precizat comisarul pentru energie, Kadri Simson, potrivit sursei citate anterior.

Comisarul pentru justiție, Didier Reynders, a precizat că țările membre UE trebuie să fie unite în această perioadă și să găsească cele mai bune soluții pentru a asigura consumatorilor cel mai înalt nivel de protecție. 

Citește și: Iarna sărăciei noastre! Românii se împart, în prezent, în 3 categorii- cei care nu au căldură, cei care primesc căldură, dar închid caloriferele de teamă facturilor și cei care nu au nici bani și nici căldură!