Oamenii care vor să cumpere carne de porc direct de la țărani, în condițiile în care au fost raportate noi focare de pestă porcin ă, trebuie să țină cont de unele reguli.
Cum pot românii să cumpere carne de porc, în timpul focarelor de pestă porcină
În mai multe gospodării din Timiș, au fost descoperite mai multe focare de pestă porcină africană.
Mai mult decât atât, focarele de pestă porcină au făcut ca numărul controalelor să crească din ce în ce mai mult în rândul oamenilor care vând astfel de carne, direct din gospodăria lor.
Flavius Nicoară, șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, a spus că oamenii pot comercializa și pot transporta porci vii, legal, dar doar îndeplinind unele condiții.
Condițiile ce trebuie să fie îndeplinite
În primul rând, localitatea din care porcul este vândut nu trebuie să se afle în zona de protecție sau de siguranță instituită din cauza pestei porcine. În caz contrar, animalele vii nu trebuie să fie vândute.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În al doilea rând, porcii care urmează să fie vânduți trebuie să aibă crotalii, trebuie să fie identificați. Mai mult decât atât, medicul veterinar trebuie să fie înștiințat în legătură cu acest lucru, iar transportul animalului se face doar cu „o mașină autorizată sanitar-veterinar și dezinfectată, cu dovada dezinfecției”.
„ Medicul veterinar trebuie să fie anunțat de cel care vinde, cu 24 de ore înainte, că intenționează să vândă un porc. Acesta se deplasează, verifică starea de sănătate a animalului și întocmește niște documente de mișcare. Cel care cumpără e obligat să aibă un cod de exploatație valid. Se face documentul de mișcare și se mută porcul din codul RO de la Chizătău în codul RO de la Timișoara”, a spus șeful DSVSA Timiș.
De asemenea, cumpărătorul și vânzătorul de pot înțelege ca porcul să fie cumpărat deja tăiat, după ce a fost sacrificat în curtea crescătorului, dar șeful DSVSA nu susține aceasă practică, ci spune că așa ceva se poate face doar pentru consumul de către persoanele care au crescut animalul, pentru că legea o permite.
„Este altceva. Puteți tăia porcul, faceți parte din familie. Așa spune și legea. Este pentru consum propriu și familial. Dacă a fost sacrificat porcul în curtea familiei dumneavoastră și porcul este al familiei dumneavoastră, puteți să vă duceți liniștit carnea acasă (n.red.- la oraș), cu condiția verificării sanitar-veterinare (examen trichineloscopic și toate celelalte)”, a mai spus acesta, conform adevarul.ro.