Potrivit euronews.ro, România şi Spania sunt de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania.
Românii care lucrează în Spania vor putea avea cetățenie dublă
România şi Spania sunt de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania, se arată în declarația comună adoptată, miercuri 22 noiembrie, de premierii Nicolae Ciucă şi Pedro Sanchez, cu ocazia primei întâlniri comune a Guvernelor de la București şi Madrid, care a
Potrivit acestora, relațiile bilaterale între România şi Regatul Spaniei vor intra într-o nouă etapă.
Una dintre promisiunile pe care guvernul spaniol le-a făcut miercuri în ședința comună cu guvernul român, este aceea că românii care lucrează în Spania vor putea primi dublă cetățenie. În acest moment, cine vrea să dobândească cetățenia spaniolă trebuie să renunțe la cea pe care o are în prezent.
Limba româna va fi studiată în Spania
Un milion de români care locuiesc în Spania, deocamdată nu pot să își păstreze cetățenia din România, dacă vor să o obțină pe cea spaniolă, așadar vedem un prim pas concret în această direcție. O altă promisiune făcută este aceea că ar urma ca Spania să își modifice legislația din domeniul educației, astfel încât copiii românilor stabiliți acolo să poată studia limba maternă și să păstreze tradiția și cultura română, dar acest lucru va necesita o schimbare de legislație. Momentan
nu este cunoscut calendarul acestei modificări.România şi Spania recunosc rolul educației, învățării unor limbi străine şi al formării profesionale ca fiind unul dintre elementele cheie în cadrul relațiilor lor bilaterale şi evidențiază impulsionarea şi revizuirea cadrului legal privind specializările bilingve hispanico-române din școlile din România, precum şi consolidarea programelor de limbă, cultură şi civilizație română în școlile din Spania.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Cele două țări sunt state prietene şi aliate în Europa, în spațiul euroatlantic şi pe scena internațională, care au construit o „excepțională” relație de încredere, bazată pe legăturile interumane între cele două națiuni, se menționează în document.
Potrivit declarației comune: „ Prima ședință comună a Guvernelor României şi Regatului Spaniei reprezintă o oportunitate pentru ca cele două țări să celebreze legăturile lor istorice şi culturale.
Acestea sunt susținute de contribuția comunității dinamice şi de mari dimensiuni a românilor din Spania, care a contribuit timp de decenii la coeziunea socială şi la dezvoltarea economică a societății spaniole, în timp ce şi-a păstrat propria identitate. Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relației bilaterale dintre România şi Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiții favorabile pentru comunitatea română din Spania şi pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere şi să contribuie mai departe la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Prin urmare, cele două țări sunt de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania”.În același timp, România şi Spania își exprimă satisfacția pentru relația lor economică semnificativă, care s-a intensificat în mod considerabil de la aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007.
Citește și: Romania pregatita să adere la Schengen, afirmă Comisia Europeană!
Cele două țări au o relație bilaterală bine închegată
Conform declarației, în domeniul Apărării, România şi Spania au o relație bilaterală solidă, completată de o cooperare fructuoasă în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, iar în același timp, cele două părți au stabilit să își intensifice dialogul politico-militar în vederea consolidării ulterioare a cooperării, atât în cadru bilateral, cât şi multilateral.
Potrivit declarației, cele două țări vor continua cooperarea judiciară pentru a pune în aplicare instrumentele convenite, în vederea consolidării protecției drepturilor cetățenilor.
Referitor la domeniul medical, România şi Spania se obligă să intensifice schimbul de informații şi bune practici pentru a-şi consolida serviciile naționale de sănătate.