Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora, iar asta pentru că Parlamentul European a votat în urmă cu doi ani renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Propunerea pentru a se renunța la schimbarea orei a fost făcută de Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene. Fiecare membru UE trebuie să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă.
Când se trece la ora de vară 2021
Țările care decid să rămână la ora de vară vor schimba ceasul în ultima duminică din luna martie a anului 2021, adică în noaptea de 27 spre 28 martie 2021. Statele membre UE care doresc să păstreze ora standard, adică ora de iarnă, vor schimba ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021.
Cum se schimbă ora
Dacă se va schimba ora de vară 2021, ceasurile se vor da cu o oră înainte, astfel că ora 3 va deveni ora 4 în noaptea de 27 spre 28 martie 2021. În schimb, dacă nu se va schimba ora și se decide să se rămână la ora standard, respectiv ora de iarnă, ceasurile se vor da cu o oră înapoi în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, astfel că ora 4 va deveni ora 3.
Pentru cei care nu știu dacă trebuie să schimbe manual ora la telefon, smartphone-urile, indiferent dacă au sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora, dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei. Dacă la iPhone nu se schimbă automat, se accesează meniul Settings, General, Date & Time și se bifează opțiunea Set Automatically, iar în cazul smartphone-urilor cu Android se intră la Settings, Date & Time și se activează funcția Automatic date&time.
Citeste si: Când trecem la ora de vară în 2021. Data și ora exactă când dăm ceasurile înainte
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cum ne poate afecta trecerea la ora de vară 2021?
Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Un studiu publicat în 2016 arată impactul pe care trecerea la ora de vară îl are asupra riscului producerii de accidente rutiere. Astfel, potrivit cercetărilor, pierderea a 1-2 ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier.Cum a apărut ideea de a schimba ora
Primul care a sugerat ideea de schimbare a orei a fost Benjamin Franklin, în anul 1784, odată cu publicarea unui eseu satiric numit „An Economical Project”. În eseu, acesta a înaintat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit la lămpile de iluminat. Una din metode era introducerea unei perioade de timp in timpul verii. După circa un secol, mai exact în anul 1895, ideea de a schimba ora a fost propusă și de entomologul neo-zeelandez George Vernon Hudson. Acesta sugerase întro lucrare ca ceasurile să fie date cu două ore înainte în octombrie şi cu două înapoi în martie. Germania a aplicat pentru prima oară schimbarea orei, în anul 1916, cu scopul de a economisi resurse în timpul Primului Război Mondial. Ideea a fost preluată și de alte țări, printre care Marea Britanie și SUA, însă după terminarea războiului, s-a renunțat la ora de vară. Schimbarea orei a fost reluată apoi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Trecerea la ora de vară în România
România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica schimbării orei a fost suspendată. În anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent. La începutul lunii martie, în 2018, mai mulţi parlamentari români au dorit renunţarea la ora de vară. Deputatul PMP (Partidul Mișcarea Populară), Marius Paşcan, a iniţiat un proiect legislativ prin care propune renunţarea la schimbarea orei, motivând că aceasta are efecte negative asupra sănătăţii populaţiei şi că perturbă transportul feroviar şi aerian. „Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică”, potrivit expunerii de motive. Iniţiatorul preciza că studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian, spunea iniţiatorul. În 2017, Serviciul de Cercetare al Parlamentului European publică un studiu potrivit căruia nu există niciun efect pozitiv al schimbării orei. În schimb, cercetarea scoate în evidenţă existenţa unor efecte negative asupra sănătăţii umane, agriculturii şi siguranţei în traficul rutier.
Citeste si: Când va trece România la moneda euro? Premierul Florin Cîțu: „Aderarea la zona euro va fi după...”
Cât timp se mai schimbă ora
Deputaţii europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor, într-o rezoluţie adoptată la 8 februarie 2018 în Parlamentul European cu 384 de voturi pentru, 153 împotrivă şi 12 abţineri. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, însă indică anumite efecte negative asupra sănătăţii. În cadrul consultării online, care s-a desfăşurat în perioada 4 iulie-16 august 2018, au fost primite 4,6 milioane de răspunsuri din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice a Comisiei Europene.
Consultarea publică derulată arată că 84% dintre respondenţi sunt în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an. După sondajul realizat în tot spaţiul comunitar, Comisia Europeană a propus abolirea schimbării sezoniere a orei. Comisia a vrut să impună renunţarea din 2019, dar unele dintre statele membre s-au opus. Eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.
Citeste si: Când se schimbă ora în anul 2021? Iată ce trebuie să faci pentru a potrivi ceasurile corect
Parlamentul European susţine astfel propunerea Comisiei de renunţare la schimbarea sezonieră a orei, însă au votat pentru amânarea intrării în vigoare pentru 2021 în loc de 2019. Potrivit principalelor prevederi ale proiectului de lege adoptat de eurodeputaţi, fiecare stat membru urmează să decidă pe ce oră va rămâne – ora standard sau ora de vară, ţările care decid să menţină permanent ora de vară urmând să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021, iar cele care preferă să rămână la ora standard urmând să îşi schimbe ora pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, potrivit www.europarl.europa.eu.
Citeste si: Când are loc echinocțiul de primăvară 2021, când va trebui să trecem la ora de vară