Repartitoarele pentru căldură devin obligatorii! Ce amenzi riscă cei care nu le montează

Author: Diana Tilă
Actualizat: 26 iul 2023, 04:55

Repartitoarele pentru căldură vor deveni obligatorii de la 1 ianuarie 2023. Ce amenzi riscă cei care nu le montează?

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, românii sunt obligați să își monteze repartitoarele pentru căldură.  Ce amenzi riscă cei care nu le din momentul în care acestea vor deveni obligatorii.

Citeste si: Vin vremuri grele în România! Unii români vor rămâne fără apă caldă și fără căldură, iar alții vor plăti dublu. Avertismentul fostului șef RADET

Repartitoarele pentru căldură devin obligatorii! Ce amenzi riscă cei care nu le montează

Potrivit informațiilor, numai în București, peste 275.000 de apartamente încă nu au instalate astfel de sisteme.

Montarea unui repartitor cu robinet de reglare a consumului de energie termică costă aproximativ 125 de lei, însă, prețurile pot crește, în funcție de modelul dorit. 

Cu toate că mulți oameni spun că sunt niște costuri mari, aceștia trebuie să știe că amenda este de până la 1.000

de lei.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

"Repartitorul măsoară temperatura caloriferului și temperatura din cameră. Face diferența între ele și acea diferență o integrează într-o unitate de timp, ea reprezintă o unitate de consum. Cine nu are deja un astfel de dispozitiv trebuie să-și instaleze până la 31 decembrie. În Capitală, vorbim despre peste jumătate din locuințele racordate la sistemul centralizat de încălzire", a declarat Ionuț Nejloveanu, director al unei firme de montare repartitoare, scrie antena3.ro.

Citeste si: Cât costă încălzirea locuinței în 2022. ,,Dacă va fi o iarnă grea față de cea de anul trecut, când sezonul rece a fost unul blând, atunci diferențele pot fi cu 10%, 20%.”

În plus, românii se tem că, după instalare repartitoarelor pentru căldură, vor primi facturi mai mari. Sunt și români care au deja instalate repartitoarele și susțin că au reușit să facă economie și să plătească mai puțini bani pentru căldură.

"Până în 2027, toți locatarii trebuie să aibă contoare/repartitoare de energie termică cu citire de la distanță În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit",  mai prevede legea.

 

Taguri: