Reperul de energie curată pe care lumea îl va depăși în 2023!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 ian 2024, 00:20

În ultimii ani, energia electrică produsă din surse regenerabile a depășit o serie de puncte de cotitură pozitive, iar anul 2023 va marca o etapă importantă.

Sursa: PixaBay

În ultimii ani, energia electrică produsă din surse regenerabile a depășit o serie de puncte de cotitură pozitive, iar anul 2023 va marca o etapă importantă.

În ultimii ani, energia electrică produsă din surse regenerabile a depășit o serie de puncte de cotitură pozitive, iar anul 2023 va marca o etapă importantă.
În acest an, se preconizează că lumea va depăși un punct de cotitură critic în domeniul energiei regenerabile. Se așteaptă ca emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul energetic, cea mai mare sursă de emisii la nivel mondial, să scadă pentru prima dată, potrivit grupului de reflecție Ember, cu sediul la Londra.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că cererea mondială de energie electrică este în continuare în creștere. Emisiile vor scădea deoarece expansiunea energiilor regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană, depășește creșterea cererii.
Este un moment crucial în efortul de combatere a schimbărilor climatice, iar raportul, redactat de Małgorzata Wiatros-Motyka, analist senior în domeniul energiei electrice la Ember, și de colegii săi, susține că ne apropiem rapid de un "punct de cotitură" pozitiv în efortul de a reduce schimbările climatice.

"Acesta marchează punctul în care emisiile din sectorul energiei electrice încetează să mai crească", scriu Wiatros-Motyka și colegii săi. "Energia curată poate merge de fapt să înlocuiască combustibilii fosili, în loc să satisfacă doar cererea în creștere."

Cat de important e?

Cât de importante sunt punctele de inflexiune pozitive în eforturile de combatere a schimbărilor climatice? Și suntem într-adevăr pe cale să trecem unul important în 2023?
Martha Henriques îi pune aceste întrebări lui Simon Sharpe, autorul cărții Five Times Faster: Regândirea științei, a economiei și a diplomației în

domeniul schimbărilor climatice.
MH: Suntem obișnuiți să auzim despre puncte de cotitură periculoase în ceea ce privește schimbările climatice, cum ar fi pierderea gheții marine sau a pădurilor. Ce este un punct de cotitură și de ce sunt unele dintre ele bune?
SS: În general, un punct de basculare este un punct în care o mică schimbare de intrare duce la o schimbare mare a rezultatelor. Un exemplu pe care îl dau este acela că, dacă te apleci prea mult pe scaun, există un anumit punct în care, dacă te apleci un pic mai mult, vei cădea pe spate.

În ceea ce privește schimbările climatice, după cum spuneți, există puncte de basculare negative, cum ar fi momentul în care o pădure ar putea dispărea ireversibil, sau în care platformele de gheață se topesc și se dezintegrează ireversibil.
Atunci când vorbim despre puncte de inflexiune bune, ne referim la tranzițiile tehnologice și la trecerea de la vechile tehnologii bazate pe combustibili fosili la cele noi, la tehnologiile cu emisii zero.

MH: Ce se întâmplă atunci când trecem de un punct de inflexiune climatică pozitiv?
SS: Aceasta este cu adevărat esența problemei schimbărilor climatice: este vorba despre tranziții tehnologice, în fiecare dintre sectoarele care generează emisii: în generarea de energie, transporturi, clădiri, industrie și agricultură.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Punct de inflexiune pozitiv

Ceea ce este esențial este că, înainte de un punct de basculare, forța din sistem încearcă să rețină tranziția. Oamenii consideră că tehnologia mai veche este încă mai convenabilă, mai atractivă sau mai ieftină. Și este nevoie de un efort real pentru a încerca să ajute noua tehnologie să crească și să se stabilească.
Dar, dincolo de punctul de inflexiune, de fapt, situația se inversează și impulsul este în favoarea noii tehnologii. Aceasta se dezvoltă rapid și beneficiază de aceste reacții de întărire foarte puternice- cu cât mai mulți oameni o cumpără, cu atât mai mulți oameni investesc în ea, costul ei scade, se îmbunătățește și apoi tot mai mulți oameni vor să o cumpere, iar acest lucru continuă să se învârtă în jurul ei. Odată ce ați depășit acest punct de cotitură, tranziția tinde să se accelereze.
MH: Și aceste puncte de cotitură pozitive se pot întâmpla pentru multe tehnologii diferite, nu doar pentru cele legate de climă?
SS: Cred că este rezonabil să spunem că, în orice tranziție tehnologică, la un moment dat există un punct de cotitură- acesta este locul în care noua tehnologie devine mai bună decât cea veche. Consumatorii preferă să o aibă, producătorii preferă să o fabrice, iar investitorii se înghesuie în noua tehnologie și o abandonează pe cea veche. Acesta este momentul în care tranziția ia cu adevărat avânt.
Pentru a da un exemplu care nu are legătură cu clima- gândiți-vă la tranziția de la cai la mașini. Îmi place să mă gândesc cum a fost la începutul acestei tranziții: mașinile nu arătau bine. Mașinile erau mai lente, mai scumpe, mai puțin fiabile și mai periculoase. Nimeni nu-și dorea o mașină la începutul acestei tranziții, cu excepția unor oameni nebuni care își doreau una ca jucărie sau a inventatorilor. Dar a venit un moment în care, dintr-o dată, mașinile au devenit mai bune decât caii. Atunci tranziția a devenit rapidă și ireversibilă.

Citește și: Cum perturbă generația Z definiția locurilor de muncă "de prestigiu?

Citește și: Aproape două treimi din habitatul elefanților a dispărut în Asia

Citește și: Hrănirea câinilor în funcție de vârstă: 3 sfaturi utile