La Aninoasa si Lupeni, echipa “Asta-i Romania!” filmeaza un peisaj apocaliptic. Totul pare parjolit, fara viata. Putinii oameni care mai traiesc aici au sufletele aidoma cladirilor scorojite, care miros a putregai si a moarte.
“Suntem muritori de foame. Sunt unii care au copii si n-au ce sa le dea de mancare. Si un caine de pe strada traieste mai bine decat traim noi”, ii spune o doamna in varsta reporterului Sebastian Secan.
Oamenii de aici, fosti mineri sau urmasi ai minerilor, dau vina pe conducerea tarii, pe furtul organizat, pe coruptia care a cuprins ca un cancer nu doar zona Vaii Jiului, ci toata Romania.
“Nu vine la mine nici fata, nici baiatul, nici nimeni. Am o vecina, in rest pot sa mor aici si de foame si de sete si de tot. Acum nu am nici bani de o paine”,
Pamantul abia mai tine in spate blocurile comuniste, ridicate in graba pentru mineri. In aceasta colonie a saraciei, un sir de garsoniere insalubre sta sa se prabuseasca.
Oamenii sunt salbaticiti de neajunsuri.
Doar batranii isi mai aduc aminte de viata buna, pe care o duceau candva la mina cu cel mai bun carbune din Valea Jiului. Le-a mai ramas doar sa-si astepte pensia mizera si sa planga de mila pruncilor fara viitor.“S-a inchis mina pentru ca cerintele UE au fost tot mai dure. Mineritul a trebuit inchis, pentru ca extractia de huila polueaza. Se scotea carbune de la mare adancime si ei spuneau ca nu e rentabil, dar zacamant mai este pentru aproape 100 de ani”, spune
un locuitor.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
5.000 de suflete rabda in Aninoasa si doar 300 lucreaza! Majoritatea castiga un banut la fabrica de sortat haine second-hand, care a luat locul fostei mine.
La cativa kilometri distanta, la Lupeni, alte 20.000 de suflete se zbat in saracie. Balcoanele stau sa cada, casele sunt peticite cu geamuri luate de la vagoanele de tren. De frica hotilor, presurile de la usa apartamentelor sunt legate cu lanturi. Se fura tot...
Oamenii scormonesc pe campul de carbune, acolo unde camioanele arunca deseurile de la mina. Femei si copii scotocesc cu mainile goale dupa carbunii pe care ii aduna in saci si pe care ii vand in schimbul catorva paini si al catorva kilograme de cartofi.
Cand altii fura milioane de euro, cu o singura semnatura, acesti oameni vand sacul de carbuni cu 3, 4 sau 5 lei, ca sa aiba ce manca.
La Lupeni, Aninoasa, Petrosani, Petrila si Uricani s-a vandut tot, de la suruburi pana la utilaje intregi. Resemnarea tuturor este trista ca vocea acestui fost miner din Valea Jiului: “ Ce sa ne fure? Zilele noastre! In rest nu mai au ce, ca s-a distrus tot. Tot. Tot!”.