Republica Moldova l-a chemat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău pentru a vorbi despre un coridor umanitar către Transnistria

Autor: Lavinia Medrea

Republica Moldova l-a chemat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău pentru a vorbi despre un coridor umanitar către Transnistria

Sursa: Twitter

Ministerul de Externe al Chișinăului consideră că declarațiile unui oficial rus legate de crearea unui culoar umanitar către Transnistria după ce au fost asediate Donbas și Ucraina de Sud sunt nefondate. Așadar, ambasadorul rus a fost chemat pentru a-și arăta „îngrijorarea profundă” față de aceste declarații, potrivit România TV.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău spune despre declaraţiile legate de o ieşire a Rusiei spre Transnistria că sunt „nefondate” şi contrazic poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internaţional, transmite România TV.

Republica Moldova l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău pentru a vorbi despre un coridor umanitar cu ieșire spre Transnistria

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declaraţiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Oleg Vasneţov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă faţă de afirmaţiile făcute de oficialul rus”, a transmis Ministerul de Externe de la Chişinău, potrivit România TV.

Transnistria, vecină cu Ucraina, şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un scurt război civil, din care a rezultat prăbușirea Uniunii Sovietice.

Regiunea separatistă are propria monedă şi propriile forţe de securitate.

Citeste si: Șeful ONU, întâlnire de maximă importanță cu Vladimir Putin. Care vor fi subiectele de discuție dintre cei doi oficiali

Această regiune, care are aproximativ 500.000 de locuitori, este profund dependentă de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi care a desfășurat, acolo, trupe a 1.500 de militari.

Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, nici măcar de Moscova, care o vede ca pe un cap de pod situat aproape de frontierele Uniunii Europene.

Secretarul general al ONU se întâlnește azi, la Moscova, cu Vladimir Putin

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Potrivit BBC, cei doi ar trebui să discute în special despre oraşul-port asediat Mariupol, unde, deşi au declarat victoria, armata rusă reuşit să captureze oţelăria Azovstal.

Armata ucraineană a transmis, astăzi, că forțele ruse continuă să asedieze unităţile din fabrică.

Ucraina i-a cerut lui Antonio Guterres să promită deschiderea un culoar umanitar care să permită evacuarea civililor care se ascund în oţelăria Azovstal.

Citeste si: Vestea zilei vine de la Volodimir Zelenski! Ce ameninţare i-a lansat lui Putin: ”Ucraina va ieşi din procesul de negociere” Liderul rus își va ieși din minți

Pe lângă asta, şeful ONU urmează să plece joi, la Kiev, unde va discuta și cu preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski.

Tot astăzi, Statele Unite ale Americii urmează să înceapă discuţii cu alte zeci de ţări pentru a consolida apărarea Ucrainei, iar secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va fi gazda discuţiilor care vor avea loc în Germania.

Discuţiile au loc în contextul în care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atenționat că riscul unui al Treilea Război Mondial  „este serios”  şi a învinuit Kievul că  „s-a prefăcut”  că negociază pacea cu Moscova.

La rândul lui, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a declarat că Serghei Lavrov vrea doar să  „sperie lumea”.