Să trăiești cu nasul înfundat nu este distractiv, dar James Nestor era pregătit. În plus, a fost pentru știință. În timp ce își cerceta cartea sa, "Respirația: The New Science of a Lost Art", Nestor i-a lăsat pe oamenii de știință de la Universitatea Stanford să-i blocheze nările cu silicon și bandă chirurgicală pentru a măsura impactul respirației prin gură timp de 10 zile.
"Știam că nu va fi bine, pentru că există o bază științifică foarte solidă care arată toate efectele dăunătoare ale respirației pe gură, de la boli parodontale la tulburări metabolice", a declarat Nestor.
Surpriza a fost cât de repede l-a afectat experimentul. Tensiunea arterială a lui Nestor a crescut cu 13 puncte, ceea ce l-a dus pe scriitor în stadiul unu de hipertensiune arterială. Măsurătorile de variabilitate a ritmului cardiac au arătat că organismul său era într-o stare de stres. Pulsul i-a crescut, iar el s-a împiedicat într-o ceață mentală.
Care sunt cauzele respirației nocturne pe gură?
Există o listă lungă de motive pentru care oamenii respiră noaptea pe gură, a declarat Dr. Steven Park, un chirurg cu specializare în medicina somnului. "Cel mai frecvent motiv este dacă ai nasul înfundat", a spus Park. "De la alergii, sau dacă aveți un sept deviat. O mulțime de medicamente pot provoca, de asemenea, congestie nazală."
Aceste probleme sunt agravate de statul întins, a explicat el. "În general, atunci când stai întins, vasele de sânge din interiorul nasului se umplu de sânge", a spus el, explicând că graba de sânge provoacă umflarea și constricția.
"Ai crede că dacă deschizi gura vei respira mai bine, dar de fapt se întâmplă invers", a spus el. Deschiderea maxilarelor face ca limba să se prăbușească în spate, obstrucționând căile respiratorii. "Chiar dacă nu aveți apnee în somn sau aveți apnee în somn ușoară, deschiderea gurii face ca situația să fie mult, mult mai rea".
Cum îți dai seama dacă respiri pe gură noaptea? Mulți oameni, a observat Park, sunt avertizați de un soț sau partener care observă că respiră pe gură.
Dacă vă treziți cu gura uscată sau cu o oboseală persistentă, acestea pot fi semne de avertizare. Un alt indiciu al apneei de somn sau al altor tulburări de somn este dacă trebuie să mergeți la baie de mai multe ori în timpul nopții, a spus Park.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Cum să oprești respirația pe gură
Când Nestor și-a blocat nasul pentru știință, a experimentat o versiune extremă a respirației pe gură. Dar, în retrospectivă, și-a dat seama că se trezea cu gura uscată de ceva timp, semn că renunțase la respirația nazală cel puțin o parte din noapte. Dacă vă ocupați de respirația bucală nocturnă, Park a sugerat să începeți prin a vă îngriji nasul pentru a minimiza congestia.
"Numărul unu, evitați să mâncați aproape de ora de culcare", a spus el. Asta pentru că sucurile din stomac pot urca în nas, sinusuri, urechi și gură, provocând congestie și inflamație.
Park a recomandat, de asemenea, irigarea nazală cu soluție salină, spălarea nasului cu apă sărată într-o sticlă de stoarcere. "Acesta este un decongestionant ușor, deoarece apa sărată scoate apa limpede din membrană", a explicat el. (Spray-urile decongestionante eliberate fără prescripție medicală pot provoca obișnuință și simptome de revenire, a spus Park, și ar trebui rezervate pentru utilizare pe termen scurt).
Problemele de respirație sunt atât de răspândite încât au stimulat o întreagă industrie dedicată deschiderii nasului. Park a spus că unii oameni găsesc ușurare cu ajutorul benzilor nazale, care deschid nasul din exterior, sau al dilatatoarelor nazale care extind pasajele de aer din interior. Dar chiar dacă reușiți să vă eliberați nasul, respirația nocturnă pe gură poate fi un obicei greu de abandonat. Asta i-a determinat pe unii să caute produse care să le asigure buzele închise pe timp de noapte.
Mulți experți avertizează împotriva lipirii gurii cu bandă adezivă în timp ce dormiți, deoarece poate fi periculoasă.
"Dacă aveți apnee obstructivă în somn, da, acest lucru poate fi foarte periculos", a declarat specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Școala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud, într-un articol anterior al CNN.
"Există dovezi limitate cu privire la beneficiile lipirii gurii și aș fi foarte atent- și chiar aș vorbi cu furnizorul de servicii medicale înainte de a încerca acest lucru", a adăugat Dasgupta.
Dasgupta a recomandat consultarea unui medic specialist în otorinolaringologie sau a unui specialist în somn pentru a obține un diagnostic și un plan de tratament.
Citește și: Care sunt cele 5 etape ale doliului și cum să le parcurgi
Citește și: Alergiile puternice la polen? Acesta ar putea fi motivul!
Citește și: Cum să previi o mahmureală? Sfaturi ce pot ajuta sa te simti mai bine!