Românii vor plăti amenzi usturătoare dacă nu vor respecta măsurile impuse de autorități. Nepurtarea măștii de protecție sau lipsa declarației pe propria răspundere îi obligăpe oameni să scoată din buzunare sume grele.
Restricții ca în starea de urgență. Declarația pe propria răspundere este obligatorie
Situația epidemiologică din România este dramatică, în acest context mai multe localități din țară au impus măsuri la fel ca în starea de urgență.
Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile deschise, iar declarația pe propria răspundere a revenit și ea în vigoare, acolo unde rata de infectare este peste 6 la mia de locuitori. Persoanele care încalcă aceste măsuri riscă să primească amenzi extrem de mari.
Amenda pentru nepurtarea echipamentului de protecție în spațiile închise și mijloacele de transport în comun este între 500 și 2.500
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 26 septembrie, 1.437 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 493.850 lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 5 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art.
352 Cod Penal.Amenzi usturătoare pentru lipaa declarației pe propria răspundere
Pentru lipsa declarației pe propria răspundere amenzile încep de la 500 și pot ajunge până la 2.500 de lei. Acestea pot fi achitate în termenul legal, respectiv maximum 15 zile.
De asemenea, dacă declarațiile pe propria răspundere sunt completate cu informații false, cel care o deține și o prezintă organelor de control riscă amendă penală sau pedeapsa cu închisoarea, între șase luni și doi ani.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Potrivit CSUB, masca de protecție devine obligatorie în spațiile publice aglomerate, inclusiv cele în aer liber din București.
”Am fost întrebaţi ce se întâmplă cu zonele din mall unde se serveşte masa. Astfel, hotărârea de ieri prevede că zonele respective vor trebui delimitate, nu înseamnă că se construieşte un perete sau aşa ceva, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc, în care se prezintă certificatul verde.
Intrarea la food-court, cum se spune, sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde. Se aplică aceeaşi regulă”, a declarat Raed Arafat.