Restricţii de Bobotează! Cum va fi organizată sărbătoarea în acest an

Autor: Elena Padure
Actualizat: 20 iul 2022, 01:05
Restrictii pentru sarbatoarea Botezului Domnului

Patriarhia Română a anunţat modul în care se vor desfăşura slujbele şi tradiţiile de Bobotează, în contextul pandemiei.

Slujbele din acest an, de la Catedrala Patriarhală, cu ocazia  sărbătoririi Botezului Domnului,  se vor desfășura în contextul respectării măsurilor de siguranţă impuse de pandemie, potrivit  Patriarhiei Române, citată de mediafax.

Cum se va sărbători Boboteaza în acest an

Între orele 12:00 – 13:00, în Ajunul Bobotezei, marți, 5 ianuarie, va avea loc Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) în Catedrala Patriarhală.

Simultan, în Altarul de vară, va fi sfințită și o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru.

Citeste si: Pe ce dată pică Boboteaza și ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Sticlele cu Aghiasmă Mare, îmbuteliate marți, vor fi oferite credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală în ziua de Bobotează.

Acţiunea va avea loc miercuri, 6 ianuarie, începând cu ora 7.00, lângă Altarul de vară. Credincioşii vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție.

De Bobotează, între orele 07:00 – 14:00 accesul enoriaşilor spre Catedrala Patriarahlă se va face doar dinspre Piața Unirii. Accesul dinspre Strada 11 iunie va fi restricționat, şi se va permite doar coborârea dinspre Catedrală.

Sfânta Liturghie va avea loc între orele 09:30 – 12:00, în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele de protecţie în vigoare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va fi săvârşită între orele 12:00 – 13:00. Sfinţirea va fi săvârșită din nou într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reședinței Patriarhale. Mai apoi, credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de 6 ianuarie.

Citeste si: 7 lucruri pe care e bine să le faci în Ajunul Bobotezei. Sunt tradiții și obiceiuri respectate de decenii

Credincioșii vor primi Aghiasma Mare deja îmbuteliată, în acest an, pentru a se evita aglomerarea credincioșilor la distribuirea Aghiasmei Mari. Astfel, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenți.

Citeste si: Sfântul Ion. Rugăciunea pe care să o rostești în ziua de 7 ianuarie