Restricții pentru valul 5 al pandemiei de coronavirus în România. Cine poate intra în magazinele nealimentare

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 07 ian 2022, 08:45

Restricții Covid-19 - 8 ianuarie 2022

Sursa: PixaBay

Starea de urgență cauzată de pandemia de Covid-19 se prelungește cu încă 30 de zile, începând cu data de 8 ianuarie 2022. Iată cui îi este permis accesul în magazinele alimentare și ce alte restricții se vor impune.

Varianta Omicron a virusului Sars-Cov-2, a apărut în urmă cu puțin timp în România, ceea ce a avut ca rezultat înregistrarea unei creșteri uriașe a cazurilor de infectare cu Covid-19. Majorarea numărului de infectări cu această variantă a virusului este ceea ce reprezintă în prezent valul numărul cinci al bolii. În acest context, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a discutat miercuri despre prelungirea stării de urgență și restricțiile care vor intra în vigoare atunci.

Noile restricții vor intra în vigoare la data de 8 ianuarie 2022, cu scopul scăderii numărului de cazuri de Covid-19. Despre posibilitatea evoluției valului 5, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a elaborat 3 scenarii diferite: optimist, mediu și pesimist. Conform celor mai recente estimări, vârful valului cauzat de apariția variantei Omicron va fi atins, printr-un număr de 25.000 de cazuri noi pe zi, în luna februarie a noului an.

În urma ședinței CNSU, s-a stabilit concret prelungirea stării de urgență actuale și s-au discutat restricțiile care se vor pune în practică începând cu data de 8 ianuarie. Acestea au fost decise în conformitate cu numărul de cazuri al infectărilor cu varianta Omicron care este în continuă creștere. Iată care sunt noile restricții și ce trebuie românii să ia în calcul atunci când vor dori să meargă în locuri publice.

Accesul în magazinele nealimentare

Una dintre măsurile care vizează cei mai mulți români are legătură cu posibilitatea accesului persoanelor în magazinele nealimentare. Această restricție se bazează în continuare pe principiul prin care a fost stabilită regula în urma prelungirii stării de urgență de la data de 8 decembrie 2021.

Citeste si: Guvernul prelungește starea de alertă! Primele restricții din valul 5 al pandemiei de COVID-19: Carantina de noapte ar putea deveni obligatorie

Astfel, accesul persoanelor în magazinele nealimentare cu o suprafață mai mică sau egală cu 200 de metrii pătrați va fi posibil pentru toate persoanele, atâta timp cât imobilul este organizat astfel încât să se păstreze distanța socială de doi metri între persoane și să se asigure o suprafață individuală minimă de aproximativ patru metri pătrați pentru fiacre persoană din magazin.

Mai mult decât atât, accesul în mall-uri, hoteluri, restaurante și săli de sport va fi permis atât persoanelor vaccinate împotriva Covid-19 și celor care prezintă un document care atestă trecerea prin boală, cât și persoanelor care prezintă

dovada non-infectării, prin intermediul unui test negativ, fie acesta antigen, rapid sau PCR.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Masca devine obligatorie

O altă decizie importantă privind noile măsuri luate de guvern în contextul valului 5 al pandemiei constă în impunerea obligativității purtării măștii chirurgicale sau de tip FFP2 în toate spațiile publice închise sau deschise, fără excepții, cu scopul prevenirii infectării cu virusul Sars-Cov-2.

Conform specialiștilor în domeniul sanitar, purtarea măștii reprezintă cea mai bună armă împotriva pandemiei de Covid-19, fiind cea mai bună măsura pentru prevenirea transmiterii bolii de la o persoană la alta. Totuși, pentru a avea efectul dorit, masca medicinală trebuie purtată în mod corect, acoperind în totalitate nasul și gura.

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit în timpul unei ședințe cu persoanele responsabile în gestionarea pandemiei de Covid-19 despre importanța purtării măștii în spații publice, menționând de asemenea că folosirea acesteia în mod corect este singura modalitate de prevenire a virusului Sars-Cov-2: „una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2".

Citeste si: O noua varianta a virusului COVID-19 a fost descoperită: E484K, noua tulpină periculoasă, care poate face până la 46 de mutații

Restricții care intră în vigoare începând cu 8 ianuarie

Începând cu implementarea noii stări de urgență, rămân în vigoare câteva restricții din timpul celei vechi. Ce nu se modifică în privința restricțiilor constă în: prelungirea programului magazinelor sau localurilor până la ora 22.00, față de ora 21.00, eliminarea carantinei pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19 și continuarea cursurilor școlare în mod fizic, renunțându-se în mare parte la formatul online de predare, însă doar prin intermediul testării constante a elevilor și a cadrelor didactice.

Pe lângă acestea, Ministrul Sănătății a afirmat recent faptul că pacienții infectați cu Covid-19 vor beneficia de tratament în centrele de evaluare ambulatorie, cu scopul de a evita supraaglomerarea spitalelor publice și private. Persoanele infectate ar trebui să ajungă în aceste centre încă din prima zi de la momentul testării pozitive pentru coronavirus, pentru a putea beneficia în cel mai scurt timp de tratamentul adecvat.

 

Sursă: hotnews.ro