Resturi ale unei rachete au fost găsite în Periboina, Săcele. Componenta urmează să fie predată MApN

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 16 oct 2023, 02:00

Componenta urmează să fie predată MApN

Sursa: PixaBay/News.ro - colaj Kanal D

O parte a unei rachete, destinată procesului de propulsare, a fost găsită în zona Peribona, Săcele. Valurile Mării Negre au adus-o la mal, iar pompierii din Constanța au precizat că nu reprezintă niciun pericol.

Componenta rachetei găsite pe mal va fi predată Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Resturi ale unei rachete au fost găsite în Periboina, Săcele

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că, duminică seară, echipajul pirotehnic din cadrul ISU a fost chemat în vederea ridicării unei componente care a fost adusă de valuri în zona Periboina, Săcele.

Citește și: Coreea de Nord ar fi lansat prima rachetă balistică intercontinentală din ultimii cinci ani! Proiectilul a explodat la lansare

„La faţa locului, echipajul format din trei subofiţeri şi un ofiţer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat şi depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta”, a declarat ISU Dobrogea.

Citește și: Au fost găsite resturi ale unor rachete în apele din Marea Neagră! Ce riscuri reprezintă

Inițial, restul rachetei a fost prezentat la ISU ca fiind un motor al proiectilului, relatează  News.ro.

Sursa citată anterior menționează că persoanele care găsesc componente de muniţie sunt obligate să sune la 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Resturile unei rachete de 23 de tone au căzut peste Oceanul Indian

Agenția spațială chineză cu echipaj uman a insistat asupra faptului că majoritatea resturilor rachetei au ars la reintrarea în atmosferă deasupra Mării Sulu, între insula Borneo și Filipine, potrivit New York Times, care a citat actualizări de pe site-ul de socializare Weibo.

Resturile făceau parte dintr-o rachetă de 23 de tone, cu înălțime de 10 etaje, numită Long March 5B, pe care China a lansat-o pe orbită pe 24 iulie pentru a livra un modul de laborator către

stația sa spațială Tiangong.

Nu este prima dată când China lansează rachete anul acesta, dar de data aceasta consecințele au fost grave.

Două lansări anterioare ale rachetei Long March 5B au avut reintrări necontrolate, cu resturi care au aterizat în apropierea coastei de vest a Africii în 2020 și în Oceanul Indian în 2021.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a criticat sâmbătă China pentru că nu a împărtășit „informații specifice privind traiectoria”, potrivit ABC News.

„Toate națiunile care utilizează spațiul cosmic ar trebui să urmeze cele mai bune practici stabilite și să facă partea lor pentru a împărtăși acest tip de informații în avans pentru a permite predicții fiabile privind riscul potențial de impact al resturilor, în special pentru vehiculele grele, cum ar fi Long March 5B, care prezintă un risc semnificativ de pierdere de vieți omenești și de bunuri”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

„A face acest lucru este esențial pentru utilizarea responsabilă a spațiului și pentru a asigura siguranța oamenilor de aici, de pe Pământ”, a mai continuat acesta.

 

Taguri:

În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.