Reteta Briam - Ghiveci grecesc de legume

Autor: L.S.
Actualizat: 25 ian 2021, 14:45

Acest ghiveci grecesc de legume, briam, se consumă pe insula elenă cu feta la grătar, însă merge foarte bine și lângă o friptură.

Briam- Ghiveci grecesc de legum. Ingredient:

150 ml ulei de măsline extravirgin, plus dacă este necesar

1 vânătă mare

1 ceapă mare

3 căței de usturoi

800 g cartofi mari

6 roșii medii

12 roșii cherry

5 dovlecei

300 g roșii pasate

1 lingură oregano uscat

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

½ buchet de pătrunjel (15g)

Citeste si: Mare atentie! Ce se intampla in corpul tau daca mananci prea multe banane

Citeste si: Cum faci paine fara coacere si fara drojdie. Nu ai nevoie de cuptor. Reteta rara manastireasca

Citeste si: Fasole batuta: cum faci fasole batuta care sa nu te baloneze

Briam- Ghiveci grecesc de legum. Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul la 220 ° C/gaz 7.
Tăiați vinetele în felii de 1 cm pe lungime sau rondele.


Aruncați ulei de măsline într-o tigaie la foc mediu și gătiți vinetele în mai multe serii ca să nu le înghesuiți timp de 5 până la 7 minute sau până se înmoaie și devin aurii, adaugând din când în când, dacă e nevoie puțin ulei de măsline. După ce s-au păjit se pun într-un bol mare.
Curățați și tăiați ceapa și usturoiul. Adăugați ceapa și usturoiul în tigaia goală, cu puțin ulei, dacă este necesar, și lăsați-l timp de 5 minute sau până la înmuiere.
Transferați în castron cu vinete.
Tăiați cartofii în cuburi de 1 cm, tăiați subțiri roșiile medii și feliați dovleceii.
Adăugați cartoful, toate roșiile, dovlecelul, rosiile pasate și 200 ml apă în bol. Se presară cu oregano, apoi se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Condimentați generos cu sare de mare și piper negru.
Amestecați bine cu mâinile ca să se combine aromele, apoi turnați totul într-un vas mare rezistent la cuptor.
Se adaugă deasupra și restul de ulei rămas.
Coaceți 30 de minute, apoi dați cuptorul mai mic cu o treaptă la 200 ° C/ gaz 6. Se coace încă 20-30 de minute sau până când s-a rumenit și legumele sunt fragede. Se lasă să se răcească ușor înainte de servire. Pentru un plus de gust, la final puteți să puneți deasupra și puțin cașcaval. Se poate servi pe pat de orez sau ca la greci cu o bucată de brânză la grătar.

Citeste si: Reteta de post. Chiftele cu cartofi si orez, la cuptor

Citeste si: Reteta de post- Dovlecei pane de post

Citeste si: Cum să mănânci mai puțin în această perioadă? Truc prețios de la Mihaela Bilic: "Rețeta cea mai simplă pentru slăbit este..."

 

Taguri: