Rețeta celor mai pufoși cozonaci de Crăciun 2022. Secretul aluatului perfect

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 24 dec 2022, 09:50

Rețeta celor mai pufoși cozonaci de Crăciun

Sursa: Shutterstock

Reteță cozonaci pufoși, numai buni de pus pe masa de Crăciun. Care este secretul unui aluat perfect pentru cozonac?

Rețetă cozonaci pufoși și delicioși. Chiar dacă ești începător în „arta cozonacilor”, rețeta de mai jos garantează un rezultat numai bun de prezentat în ziua de Crăciun.

Indiferent de umplutura pe pare o alegem, secretul cozonacilor pufoși stă în modul în care pregătim aluatul, dar și temperatura la care îi coacem. Care este secretul unui aluat perfect și la ce temperatură se coc cozonacii?

Rețetă cozonac de Crăciun 2022. Secretul aluatului perfect 

Nelipsit de pe masa de Crăciun a românilor, un cozonac pufos și bine rumenit este visul oricărei gospodine în perioada sărbătorilor de iarnă. Indiferent de umplutura de pare o alegem secretul cozonacilor pufoși stă în modul în care pregătim aluatul. 

Bloggerul culinar Gina Bradea  a dezvăluit secretul aluatului perfect pentru un cozonac pufos și gustos și a oferit câteva sfaturi de care trebuie să ținem atunci când pregătim cozonaci. 

- Folosiți ingrediente de cea mai bună calitate pentru cozonaci, la temperatura camerei, nu reci. 

- Făina pentru cozonac trebuie să fie bine uscată, să se cearnă 2-3 zile la rând și să fie ținută la cald înainte de frământare.

- Aluatul de cozonac trebuie frământat bine, pana se desprinde de mână și bătut apoi de masă

- Bătutul de masă ajută aluatul foarte mult, acesta devine mai fin și mai elastic

Citește și: La ce temperatură se coace cozonacul. Doar așa poți obține cei mai pufoși și gustoși cozonaci de Crăciun 2022

- Laptele se pune treptat, prima dată doar 3/4 din cantitate, apoi se mai adaugă puțin câte puțin, cât trebuie.

- Dacă puneți tot laptele și la final aluatul e lipicios și moale, mai adăugați o mână de făină.  

- Unul dintre cele mai importante secrete ale unui aluat perfect pentru cozonaci pufoși este că aluatul trebuie să fie cald.  

Citește și: Cine a fost Sfântul Ștefan. Ce e bine să împarți pentru sănătate și spor în ziua Sf Apostol Ștefan

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rețetă cozonac. Ingrediente 

INGREDIENTE pentru cei mai pufoși cozonaci:

  • 1 kg făină
  • 50 grame drojdie proaspătă
  • 250 grame zahăr
  • 3-4 pliculețe zahăr vanilat
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 5 gălbenușuri
  • sare
  • esență lămâie+ coajă rasă de lămâie

UMPLUTURĂ pentru cei mai pufoși cozonaci

  • 400 grame nucă
  • 5 albușuri
  • 5 linguri zahăr
  • 3 linguri cacao
  • rahat, stafide opțional

Rețetă cozonac pufos. Mod de preparare 

Cernem făina de 3 ori într-un vas mare, încăpător. Facem apoi o “groapă” în mijlocul vasului (nu ajungem însă la fundul vasului). Punem laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor. Trebuie să se topească zahărul, însă să nu fiarbă.

Dizolvăm drojdia în câteva linguri din laptele încălzit și o turnăm în groapa pe care am făcut-o în făină. 

După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină (făina pe care o avem deja în vas, nu vorbim de altă făină) deasupra (cât să acoperim) și așteptăm 10 minute.

Separat frecăm gălbenușurile cu sarea, punem coaja de lămâie și apoi adăugăm această compoziție în vasul cu făină. Turnăm și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm. Omogenizăm bine.

Începem să turnăm în fir subțire uleiul, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm. Din când în când mai turnăm ulei. Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml și continuați să frământați aproximativ 30 de minute. 

Apoi acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit. 

Cât se  dospește aluatul facem umplutura. Batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine.

Când aluatul a crescut considerabil (1 oră jumătate- 2) îl împărțim în 2 bile. Fiecare bilă o împărțim în 2.

Întindem fiecare bilă pe un blat uns cu ulei și punem umplutură.

Rulăm fiecare foaie.

Împletim în 2, punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la crescut.

Înainte să-I băgăm în cuptor îi ungem cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr. 

Citește și: Cozonac baby friendly, pufos și fără zahăr.  Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

La ce temperatură se coace cozonacul 

Cozonacul se coace la temperatura de 160-170 de grade Celsius, în funcție de cuptor. Ideal este ca focul la care se coc cozonacii să fie setat de jos în sus. 

La cuptoarele pe gaz, focul la care se coc cozonacii trebuie să fie mediu. 

Sursă: pofta-buna.com; farfuriacolorată.ro  

 

Taguri: