Deși rețetele și ingredientele s-au schimbat de-a lungul vremii, drobul tradițional de pe mesele de Paște ale românilor era făcut odinioară din carne de miel.
Pentru cei care își doresc ca anul acesta să pună pe masa de Paște gustul de odinioară trebuie să încerce neapărat rețeta clasică de drob de miel care a fost transmisă din generație în generație de-a lungul timpului.
Citeste si: Drob gustos fără carne. Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște
Rețeta clasică de drob de miel de Paște
Deși de-a lungul timpului au apărut foarte multe rețete de drob cu carne și organe de pasăre sau de porc și tot atât de multe rețete de drob fără carne, doar cu legume, noi vrem să vă prezentăm astăzi rețeta clasică de drob de miel de Paște , rețetă transmisă din generație în generație care păstrează gustul autentic al meselor românești de odinioară.
Citeste si: Cum se vopsesc corect ouăle de Paște. Care este semnificația acestei tradiții și când trebuie respectată
Ingrediente necesare pentru rețeta clasică de drob de miel
Pentru această rețetă clasică de drob de miel de Paște vom avea nevoie de următoarele ingrediente:
- măruntaieile de la un miel (plămâni, rinichi, ficat, inimă, etc)
- un prapure de la miel
- o legătură mare de ceapă verde
- o legătură mare de usturoi verde
- 2 ouă crude
- 5 ouă fierte tare
- sare
- piper
- condimente speciale pentru drob de miel
- o ceapă mare, sau 2 mai mici
- 5-6 căței de usturoi
- o legătură de pătrunjel
- o lingură de untură pentru uns tava
- 2 felii de pâine
Citeste si: Ouă umplute de Paște- rețete rapide și gustoase. Sunt aperitivele perfecte de pregătit de Învierea Domnului
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Mod de preparare rețetă clasică de drob de miel pentru Paște
Modul de preparare pentru această rețetă clasică de drob de miel nu este deloc complicat. Trebuie să urmați întocmai pașii de mai jos, iar rezultatul va fi un drob de miel delicios și rumen.
Măruntaiele se spală bine de tot, în mai multe ape apoi se toacă fie la mașina de tocat, fie la blender.
Adăugăm verdeața peste măruntaie, apoi pisăm usturoiul. Separat călim ceapa tocată mărunt împreună cu partea albă de la usturoi și ceapă.
Când acestea sunt aurii, se adaugă peste măruntaie, se leagă compoziția cu cele 2 ouă și două felii de franzelă înmuiate în apă și stoarse bine. Condimentăm după gust și lăsăm compoziția să se odihnească.
Tava, fie ea de chec, fie o cratiță rotundă, trebuie unsă bine cu untură și tapetată cu prapurele. Prapurele trebuie așezat în jurul compoziției, deci trebuie să avem grijă să treacă bine peste marginile tăvii.
Așezăm în tavă primul strat de compoziție, apoi ouăle fierte întregi. Peste ouă așezăm și al doilea strat de compoziție și închidem prapurele peste el. Dăm tava cu drob de miel la cuptor cca 45 minute – o oră, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor: un drob de miel de Paște rumen și delicios după rețeta clasică prezentată de teoskitchen.ro
Citeste si: Cum se face borșul de miel după rețete tradiționale românești. Pune pe masa de Paște gustul de odinioară
Cum să alegi cele mai bune ingrediente pentru drobul de miel
Pe lângă modul de preparare, pentru ca o rețetă de drob de miel să fie reușită, trebuie să acordăm atenție și ingredientelor pe care le vom folosi.
O atenție sporită trebuie acordată organelor pe care le vom folosi la rețeta clasică de drob de miel pentru Paște.
Atenție la textura organelor și culoarea lor. Mai exact, textura trebuie să fie fermă, ușor alunecoasă, lucioasă și fibroasă, iar culoarea trebuie să fie un roșu sănătos. Organele pentru drob nu trebuie să aibă pete sau noduli.
De asemenea legumele și verdeața folosite la rețeta clasică de drob de miel pentru Paște trebuie să fie proaspete, de preferat culese în aceeași zi în care pregătiți drobul de miel.