Rețeta de balmoș. Acest preparat a fost foarte discutat pe rețelele de socializare datorită gustului incredibil, dar și a ușurinței cu care se prepară.
Citește și: Pui cu smântână la cuptor, rețeta perfectă pentru un prânz delicios. Ce să faci ca sosul să iasă cremos
Cum se prepară balmoșul
Pentru oamenii din zona Bucovinei, acest preparat este unul rupt din copilărie, făcut adesea de bunici. Acest preparat se bazează pe cunoscuta mămăligă, pe care românii o mănâncă cu poftă cu fiecare ocazie, amintindu-și cu zâmbetul pe buze de perioada din tinerețe în care mamele sau bunicile o găteau. Balmoșul a atras atenția pe rețelele de socializare, iar aceasta este rețeta din spatele preparatului.
Ingrediente:
- 750 de grame mălai
- 170 de grame unt
- 750 de mililitri lapte de oaie, capră, bivoliță sau vacă/ zer/ smântână subțire
- un ou
- 300 de grame telemea de oaie, capră, bivoliță sau vacă (să fie cât mai grasă pentru a oferi gustul autentic)
- 100 grame caș
- Sare
Citește și: Brioșe pufoase cu iaurt, rețeta perfectă pentru o gustare delicioasă sau un mic dejun consistent
Mod de preparare
Ingredientul cu care începem această rețetă bucovineană este untul. Acesta va fi pus la topit, într-un vas, alături de un praf de sare. După ce acesta s-a topit va trebui să adăugăm laptele sau zerul, în funcție de preferințe, și se lasă la foc mic.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Când conținutul vasului va începe să fiarbă este momentul în care veți începe să adăugați mălaiul, încet și în ploaie. Untul, laptele și mălaiul se vor amesteca cu un tel sau o lingură de lemn, după care se va lăsa la fiert pentru 10 minute. Când balmoșul va începe să se îngroașe, atunci este timpul pentru a adăuga oul, după care va trebui să amestecați foarte bine.
Următorul pas pentru rețeta de balmoș în stil bucovinean este adăugarea brânzei rase, este important ca aceasta să fie grasă, după care se va amesteca până când aceasta se topește. Însă trebuie să amestecați ferm, nu foarte tare.
Dacă amestecul nu are consistența pe care o doriți, mai puteți adăuga mălai. Un secret pentru a vă da seama când preparatul vostru în stil bucovinean e gata este atunci când balmoșul va începe să se desprindă de marginile vasului în care fierbe.
Ultimul pas pentru acest preparat este să opriți focul și să îl serviți alături de caș ras deasupra și lapte bătut.
Sursa: temananc.ro