Rețetă de castraveți murați în oțet 2023: Cea mai simplă și rapidă rețetă folosită de gospodinele din România

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 oct 2023, 10:30

Pentru că se apropie sezonul rece, gospodinele se grăbesc să umple cămara cu bunătăți, mai ales cu murături.

Sursa: pexels.com

Pentru că se apropie sezonul rece, gospodinele se grăbesc să umple cămara cu bunătăți, mai ales cu murături.

Fie că sunt folosiți la o salată sau lângă o friptură, castraveții murați în oțet sunt printre cele mai căutate murături, mai ales în sezonul rece. Iată una dintre cele mai ușoare rețete de castraveți murați în oțet.

Rețetă de castraveți murați în oțet

Castraveții (Cucumis sativus), cunoscuți în unele zone sub numele de pepeni, sunt plante comestibile din familia Cucurbitaceae, și au o istorie îndelungată de utilizare în alimentație, remedii și cosmetică.

Aceste legume originare din subcontinentul indian s-au răspândit în multe regiuni ale lumii, aducând cu ele numeroase beneficii pentru sănătate.

Castraveții sunt cunoscuți în alimentație încă din antichitate și sunt menționați și în Vechiul Testament. Acești legumi cu formă cilindrică au o serie de calități nutriționale importante. Cu un conținut ridicat de apă, reprezintă o opțiune excelentă pentru hidratarea corpului, mai ales în lunile calde de vară.

De asemenea, conțin cantități moderate de carbohidrați, vitamine din grupul B și vitamina C, precum și săruri minerale esențiale, cum ar fi potasiul, fosforul și fierul.

Citește și: Cum să pregătești murăturile pentru iarnă

Beneficiile catravetilor murati pentru sănătate

Castraveții nu sunt doar o legumă revigorantă, ci au și diverse proprietăți benefice pentru sănătate:

1 Proprietăți Diuretice și Detoxifiante: Castraveții pot contribui la eliminarea toxinelor din organism și la stimularea funcției renale. Aceste efecte sunt utile în cazurile de constipație, litiază

urinară și pentru detoxifierea generală a corpului.

2 Beneficii în Afecțiuni Diverse: Consumul de castraveți este recomandat în diverse afecțiuni precum reumatism, gută, hipertensiune arterială, exces de colesterol, diabet și chiar ulcer gastric. De asemenea, se crede că pot reduce riscul apariției unor forme de cancer.

3 Combaterea Grețurilor Matinale: Femeile gravide pot beneficia de consumul de castraveți în primele luni de sarcină, pentru a diminua grețurile matinale.

4 Utilizare în Cosmetică: Castraveții sunt folosiți în produsele cosmetice pentru tratarea pielii iritate, arse, deshidratate, ridate sau îmbătrânite prematur. Ei au un efect calmant și ușor astringent, potrivindu-se pentru toate tipurile de ten.

Citește și: Cea mai simplă rețetă de plăcintă de dovleac. Gustul toamnei nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor

Rețetă de castraveți murați în oțet

Ingrediente:

- 2 kg de castraveți

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

- 2 cepe

- 1 căpățână de usturoi

- 2 lingurițe de sare

- 2 lingurițe de zahăr

- 1 rădăcină de hrean

- 1 legătură de mărar

- Boabe de muștar

- Boabe de piper negru

- 1 litru de apă

- 400 ml oțet de vin alb

Mod de preparare:

Spală bine castraveții și lasă-i în apă rece curată timp de 30 de minute. Poți adăuga 2 linguri de bicarbonat de sodiu în apă pentru a te asigura că toate impuritățile sau urmele de tratamente chimice sunt îndepărtate de pe suprafața castraveților.

Spală mărarul și taie-l mărunt. Curăță ceapa și taie-o în bucăți mai mari, sub formă de rondele. De asemenea, curăță și toacă usturoiul.

Alege un borcan mare din sticlă și așează mărarul verde pe fundul lui. Plasează castraveții în borcan, apoi împrăștie ceapa tăiată rondele, cățeii de usturoi și bucăți de rădăcină de țelină printre ei. Adaugă acum o linguriță de boabe de muștar și câteva boabe de piper.

Într-o cratiță, adaugă apa, zahărul și sarea, și lasă să dea în clocot. Oprește focul și adaugă oțetul. Amestecă bine toate ingredientele și toarnă saramura rezultată peste castraveții din borcan.

Amestecă totul din borcan și așază un tifon deasupra. Lasă borcanul așa până a doua zi.

Până a doua zi, castraveții se vor mura, iar atunci poți pune capacul borcanului și îl poți depozita în frigider.

 


Episodul 24 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 4 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.