Moșii de Iarnă 2023 sau Sâmbăta Morților se prăznuiesc pe 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Credincioșii pregătesc cu această ocazie coliva, elementul absolut necesar pentru pomenirea morților, pe care o aduc la Biserică, spre sfințire în ziua Moșilor de Iarnă.
Rețeta tradițională de colivă cu arpacaș din grâu și nucă pe care să o pregătești cu o zi înainte de Sâmbăta Morților.
Rețetă de colivă pentru Moșii de Iarnă 2023
Rețetă de colivă tradițională. Coliva este expresia materială a credinței în Înviere pentru că este realizată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Hristos a fost cel care s-a folosit de exemplul bobului de grâu pentru a prevesti Învierea Lui din morți:
„Iar Iisus le-a răspuns, zicând: A venit ceasul ca să fie preaslăvit Fiul Omului.
În mod tradițional, coliva pentru pomenirea morților se pregătește cu arpacaș din grâu și se îndulcește cu zahăr sau cu miere.
Dulciurile și ingredientele care intră în compoziția colivei reprezintă virtuțile sfinților sau ale răposaților pomeniți ori dulceața vieții celei veșnice pe care nădăjduim că a dobândit-o mortul.
Rețetă de colivă pentru Sâmbăta Morților. Ingrediente necesare
- 300 de grame de arpacaș din grâu
- 1 litru de apă rece
- ½ de linguriță de sare
- 200 de grame de zahăr (se poate înlocui cu miere sau îndulcitor după gust)
- 3 linguri de extract de vanilie
- 150 de grame de nucă măcinată
- 100 de grame de nucă tăiată la cuțit
- 50 de grame de stafide înmuiate în 60 ml. de rom (opțional)
- coaja de la 1 lămâie mare
- pentru decor: 130 de grame de nucă fin măcinată, bomboane mărunte, puțină cacao, miez de nucă
Mod de preparare colivă
Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Arpacașul din grâu este un grâu decorticat. Acesta se fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
După ce se spală bine, arpacașul se pune într-o cratiță cu fundul mai gros peste care se toarnă apoi un 1 litru de apă și se pune la foc mediu.
După ce a început să fiarbă, se adaugă sarea și se înlătură spuma care se formează.
Când arpacașul pentru colivă începe să fiarbă, se dă focul micul și se acoperă cratița cu un capac. O dată la 10 minute este amestecați ca să nu se prindă arpacașul.
Arpacașul pentru colivă se lasă la fiert până când absoarbe toată apa din cratiță (aproximativ 45-50 de minute).
Se adaugă apoi zahărul și se mai lasă pe foc mic încă 3 minute, timp în care se amestecă continuu compoziția.
Se acoperă cratița din nou cu capacul și se lasă la răcit cel puțin 3 ore. Peste această compoziție se adaugă apoi coaja rasă de lămâie, nuca măcinată sau tocată mărunt, vanilia și stafidele înmuiate în rom.
Se amestecă totul bine. În acest moment, compoziția de colivă e gata și se poate monta în forma pe care o doriți.
Greșeli pe care să le eviți atunci când faci coliva
- Nuca nu se adaugă niciodată în arpacașul sau grâul cald, deoarece își schimbă gustul, iar coliva devine amară.
- Nu se lasă coliva suficient de mult la fiert. Coliva trebuie fiartă "pana când lingura stă singură în picioare"
- Coliva ornată nu se păstrează în frigider pentru că se înmoaie
Sursă rețetă colivă: www.lauralaurentiu.ro