Cozonacul nu lipsește de pe mesele românilor la nici o ocazie importantă, dar puțini sunt cei care cunosc faptul că acest desert are o istorie lungă.
Când a apărut pentru prima dată cozonacul?
Deși este o prăjitură tradițională românească, cozonacul este în egală măsură și un desert bulgăresc.
La baza cozonaclui se află pâinea, iar tehnicile de dospire și coacere au evoluat în timp.
Citește și: 3 rețete de dulciuri de post. Te vor ajuta să treci mai ușor prin perioada Postului de Paște 2023
Există desene care datează de aproape 4.000 de ani ce atestă că egiptenii știau să facă mai multe feluri de pâine dospită, unele fiind îndulcite cu miere, iar pe vremea aceea aveau cuptoare pentru copt.
Din Antichitate, grecii făceau un tip de cozonac îndulcit cu miere și presărat cu nuci, care se numea „plakous”. Chrysippus din Tyana a menționat, conform surselor, o rețetă de cozonac cu nuci şi miere pe care, tot el menționează, l-a gustat în Creta. Românii au preluat tehnica dospitului cu drojdie de la egipteni și greci și au diversificat și îmbogățit rețeta pentru cozonaci, adăugând, spre exemplu, ouă, unt, fructe uscate. La
Prima reţetă de cozonac apare într-o carte de bucate în 1718, cu recomandarea de a fi copt în forme lungi şi înguste, recomandare care a rămas valabilă şi în zilele noastre și provine din în Anglia.
Francezii, cei care în secolul al XIX- lea au adăugat al treilea fel la masă, „desertul”, sunt cei care au pus în valoare cozonacul, mai mult decât alții, iar Marie Antoinette a rămas în memoria oamenilor prin fraza pe care a rostit-o atunci când i s-a spus că oamenii nu au nici măcar pâine pe masă, din cauza sărăciei. Viitoarea regină a Franței ar fi rostit: „Să mănânce cozonac, dacă nu au pâine”.
Citește și: Rețetă delicioasă de mini gogoși. Cine a inventat pentru prima dată gogoșile?
Trucuri pentru un cozonac reușit
Iată câteva trucuri pentru ca desertul vostru să iasă perfect:
- Vasul în care frământați aluatul trebuie să fie călduț. Clătiți-l înainte cu apă fierbinte, după care ștergeți-l foarte bine.
- Pentru o culoare galbenă a aluatului aveți trei variante: puneți sare în gălbenușuri, folosiți ouă de găini hrănite cu porumb, sau adăugați puțin șofran (dizolvat în lapte) în făină.
- Pentru ca albușurile să se bată mai bine și mai repede, adaugați puțin suc de lămâie și sare în ele, ca pentru bezele.
- Cerneți făina înainte de a vă apuca de aluat.
- Nu deschideți ușa cuptorului în primele 20 de minute după ce ați pus cozonacii.
Rețetă de cozonac pufos
Ingrediente:
Pentru aluat de cozonac:
- 1 kg faină;
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
- 500 ml lapte;
- 4 ouă;
- 250 gr zahăr;
- 50 gr unt;
- 50 ml ulei;
- 50 gr de drojdie proaspătă;- coaja de lămâie;
- un praf de sare;
Pentru umplutură:
- 3 linguri de cacao;
- o fiolă cu esență de rom;
- 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
- 250 gr de nucă măcinată;
- 100 g stafide;
- 150 gr zahăr;
- 4 albușuri.
Mod de preparare
Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Se încălzește laptele și se adaugă peste gălbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală. Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întreaga compoziție. După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas. Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.
Sursă: libertatea.ro