Rețetă de cozonac pentru masa de Paște

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 29 apr 2024, 12:12

Ce se pune pe masa de Paste

Sursa: freepik

Cozonacul pufos este unul dintre cele mai apreciate alimente tradiționale de Paște.

Există numeroase rețete care vă pot ajuta să-l pregătiți, iar noi vă oferim câteva dintre cele mai gustoase.

În rândurile de mai jos veți găsi câteva dintre cele mai delicioase rețete de cozonac pe care să le împărțiți cu familia în ziua de Paște.

Citește și: Rețete vechi de prăjituri de casă pentru Crăciun

Rețetă de cozonac pufos

Ingrediente

  • 1 kg făină;
  • 2 cubulețe de drojdie proaspătă;
  • 500 ml de lapte gras;
  • 250 de gr de zahăr tos;
  • 200 de g de unt;
  • 6 gălbenușuri;
  • o linguriță sare;
  • 3 plicuri de zahăr vanilat;
  • coajă de lămâie;
  • umplutură după preferință.

Pentru a

începe rețeta, cernem făina de trei ori încă de seara. Încălzim laptele cu zahărul și îl lăsăm să se răcească. Topim drojdia cu o linguriță de zahăr, apoi adăugăm două linguri de făină și două de lapte. Lăsăm amestecul să crească după ce-l turnăm peste făină.

Așteptăm până când aceasta își dublează volumul și adăugăm laptele și cinci gălbenușuri. Frământăm timp de jumătate de oră și lăsăm aluatul la dospit pentru 40 de minute.

Umplem fiecare dintre cele patru bucăți separat și le împletim două câte două. Le așezăm în tava de copt și le ungem cu un gălbenuș. După ce cresc în volum, le introducem în cuptor pentru 45 de minute.

Citește și: Rețetă de cozonac care se desface felii ca la mama acasă

Cozonac cu mac

Ingrediente

400 gr făină;

60 gr unt;

50 gr zahăr;

1 cub de drojdie de bere;

1 ou;

1 gălbenuş;

125 ml lapte călduţ;

2 linguri coajă rasă de lămâie;

1 plic zahăr vanilat; sare.

Pentru umplutura cozonacului

200 g mac;

100 g zahăr;

150 ml lapte;

1 lingurița unt;

1 plic zahăr vanilat;

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

1 lingura coajă rasă de lămâie.

În laptele călduț, dizolvăm drojdia de bere cu o linguriță de zahăr. Adăugăm și o lingură de făină și lăsăm să crească timp de zece minute.

Mixăm ouăle cu zahărul și un praf de sare, apoi punem untul la înmuiat. Adăugăm maiaua în făină, împreună cu laptele călduț și coaja de lămâie, apoi incorporăm și oul.

Amestecăm și adăugăm treptat untul moale. Lăsăm aluatul la dospit până când își dublează volumul.

Pentru umplutură, combinăm toate ingredientele până obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm și vanilie, precum și coajă de lămâie.

Întindem aluatul în două foi, adăugăm umplutura de mac și rulăm fiecare. Lăsăm cozonacul la dospit încă o jumătate de oră, apoi îl ungem cu ou și-l coacem timp de 35 de minute.

Cozonac ardelenesc

Ingrediente aluat

1 kg faină;

25 gr drojdie;

4 oua întregi;

1/2 litri lapte;

1 cană zahăr;

vanilie;

coajă lămâie;

rom;

12 linguri ulei;

Ingrediente pentru umplutură

2 albușuri de ou;

1 cană zahăr;

4 linguri de cacao;

rom;

200 gr stafide;

400 g nucă.

Peste făină, adăugăm 3/4 cubuleț de drojdie frecată cu 1 linguriță de zahăr, 2 linguri de lapte și o lingură de făină, apoi lăsăm compoziția să crească timp de 30 de minute.

Amestecăm laptele călduț cu făina, împreună cu ouăle bătute și uleiul. Lăsăm compoziția să crească timp de o oră. Pentru umplutură, combinăm toate ingredientele menționate anterior.

După ce am lăsat aluatul să dospească timp de 30 de minute, îl băgăm în cuptor.

După ce ați urmat toți pașii din rețetele de mai sus, masa voastră de Paște va fi una bogată. Poftă bună alături de familie și cei dragi!