Rețetă de icre vegane. Beneficiile semințelor de chia asupra organismului

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 01 dec 2023, 01:00

Semințele de chia au fost redescoperite recent și sunt considerate un superaliment folosit intens ca ingredient esențial în dietele alimentare și nu numai. 

Sursa: https://pixabay.com/

Semințele de chia au fost redescoperite recent și sunt considerate un superaliment folosit intens ca ingredient esențial în dietele alimentare și nu numai. 

Semințele de chia au multiple beneficii pentru sănătate, dar sunt și ingrediente utile în bucătărie, putând fi incluse în preparate absolut delicioase. Cu ajutorul semințelor de chia puteți pregăti diverse preparate vegane, mai ales pentru perioada postului.

Beneficiile semințelor de chia

Semințele de chia sunt o sursă bogată de calciu, fosfor, acizi grași Omega 3 și Omega 6, fibre și antioxidanți, necesare pentru buna funcționare a organismului.

Unul dintre acizii grași prezenți în semințele de chia este un excelent antiinflamator.

Printre cele mai importante proprietăți ale semințelor de chia se numără efectul anticancerigen. Conținutul ridicat de antioxidanți neutralizează radicalii liberi, care pot duce la deteriorarea moleculelor celulelor și contribuie la procesul de îmbătrânire și la apariția unor boli grave, precum cancerul.

Citește și: Salată orientală: o rețeta ușoară care îți creează dependență

De asemenea, semințele de chia și-au câștigat un renume de aliment sănătos, recomandat tuturor celor care sunt interesați de un stil de viață echilibrat și sănătos, dar și de cei care au o alimentație vegetariană, vegană sau raw vegană. 

Cu toate că dau consistență alimentelor, semințele de chia au un conținut relativ scăzut de calorii- 488 de calorii la 100 de grame de semințe. 

Merită menționat faptul că studiile efectuate asupra acestor semințe sunt încă puține și rezultatele nu au fost concludente. În același timp, însă, analiza valorilor nutriționale poate fi suficientă pentru a contura câteva beneficii pentru sănătate. 

Semințele de chia sunt ideale pentru: îmbunătățesc digestia, ajută la controlul greutății, întăresc sistemul osos, îmbunătățesc memoria, scad nivelul colesterolului din sânge și sunt ideale pentru persoanele cu intoleranță la gluten

Care sunt valorile nutriționale?

Un tabel al valorilor nutriționale ale semințelor de chia arată că ele au un conținut important de fibre, proteine, dar și de vitamine. În 100 de grame de semințe de chia regăsim: 

 

- Grăsimi: 31 de grame (semințele de chia conțin o cantitate importanta de acizi grași Omega 3)

- 42 de grame (dintre care fibre 34 de grame)

- Proteine: 17 grame

- Minerale: Sodiu (16 mg), Potasiu (407 mg), Calciu (631 mg), Magneziu (335 mg), Fier (7,7 mg), Fosfor (948 mg)

- Vitamine: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina B

- Aminoacizi: triptofan, treonina, leucina, lisina, arginina, alanina. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Rețetă de pizza pe blat de pâine

 

Rețetă de icre vegane cu semințe de chia

Ingrediente:

 

- 4 linguri semințe de chia

- 200 ml lapte de soia neîndulcit (sau de ovăz)

- 1 lingură ulei de in (are un miros specific de pește)  – opțional dar recomandat

- ½ ceapă roșie mică

- 2-3 linguri maioneză vegană

- 1 lingură zeamă de lămâie

- sare după gust

 

Mod de preparare:

Într-un borcan/castron adăugăm semințele de chia și laptele vegetal și amestecăm bine. Așteptăm 30 de minute după care amestecăm din nou bine, și ne asigurăm că semințele de chia sunt acoperite de lapte.

Introducem vasul la frigider și le lăsăm să se hidrateze.

După hidratare, semințele vor avea consistența unei budinci ușor gelatinoasă.

Adăugăm uleiul de in și amestecăm.

Tocăm ceapa mărunt și o adăugăm peste semințele hidratate și ulei.

Adăugăm zeama de lămâie, maioneză și sare după gust.

Se poate servi imediat dar vă recomand să le mai lăsați aproximativ 1 oră pentru a se îmbina aromele.

Sursă: ro.wikipedia.org 

 

Taguri: