Rețetă de mini clătite delicioase. Scurta istorie a celui mai iubit desert

Author: Cristina Mocanu

Scurta istorie a celui mai iubit desert

Sursa: pexels.com

Fie că sunt savurate la micul dejun sau pur și simplu sunt consumate când avem poftă de ceva dulce, clătitele se află printre cele mai căutate, dar și cele mai iubite deserturi din lume.

Descoperă cine a inventat clătitele și care este cea mai bună rețetă de mini clătite din lume, în articolul de mai jos.

Care este istoria clătitelor și cine le-a inventat?

Clătitele se află printre cele mai populare și iubite deserturi din toate colțurile lumii. Acest desert datează din epoca neolitică, aproximativ 10.000 de ani î.Hr., epocă în care oamenii coceau pe pietrele fierbinți un amestec creat din semințe măcinate și apă, iar rezultatul era o pâine nedospită destul de asemănătoare cu turtele pe care le cunoaștem din zilele noastre. 

Citește și: Rețetă de prăjitură deșteaptă cu afine. Care este beneficiul consumului de afine pentru organism?

Pâinea dospită a fost realizată pentru prima dată în jurul anului 6.000 î.Hr., lucru care a adus o schimbare majoră în lumea brutăritului.

Grecii sunt cei care au împrumutat această idee și primii care au început să pregătească ceea ce cunoaștem noi ca și produse de patiserie, incluzând clătitele, dar și peste alte 70 de tipuri și varietăți de pâine. 

Totuși, metodele îmbunătățite de coacere au fost împrumutate de către romani și, prin urmare, grecii și romanii sunt considerați primii oameni care au consumat clătite și care au contribuit la inventarea desertului iubit pe care le cunoaștem în ziua de azi.

Pe timpuri, clătitele erau preparate din: 500 de g de făină, 60 ml de vin alb, 60 de ml de lapte acru și jumătate de linguriță de sare, după care acest aluat era rumenit pe ambele părți și se servea cald, mai ales dimineața.

Se asezona cu miere, semințe de susan, iar câteodată chiar și brânză.

Primele rețete scrise pentru clătite au fost introduse în cărțile de bucate cu rețete culinare în anul 1943. Acestea precizau faptul că în timpul procesului de gătire, clătitele trebuie coapte pe o singură parte pentru un timp și răsturnate, pentru a se putea coace complet. Primele rețete nu au inclus detalii mai clare referitoare la cine a inventat clătitele.

Citește și: Ce se întamplă daca înțepi ouale cu un ac înainte să le pui la fiert

Rețetă de mini clătite

Ingrediente:

- 100 g făină

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

- 10 g zahăr

- 1 ou

- 125 ml lapte

- 15 ml ulei de floarea soarelui

- 2 g praf de copt

- 60 g ciocolată topită sau orice tip de cremă de ciocolată

- Un vârf de sare

Pentru decor

- Fructe proaspete și mentă

Mod de preparare:

Separă gălbenușul de albuș și pune albușul într-un bol deoparte. Freacă gălbenușul cu zahăr. Bate albușul spumă cu puțină sare și pune-l deoparte. Cerne făina împreună cu praful de copt într-un bol, apoi amestecă cu gălbenușul frecat cu zahăr. În alt bol, amestecă laptele cu uleiul de floarea soarelui și apoi amestecă această compoziție cu restul. În final, bate ușor albușul de ou și adaugă-l la compoziție. Lasă aluatul să se odihnească 15 minute la frigider. Pune o lingură de aluat într-o tigaie neaderentă încinsă și coace la foc mediu cercuri de 6-7 cm diametru. După un minut, întoarce clătita ca să se coacă pe ambele părți. După ce clătita este gata, scoate-o din tigaie. Repetă acest proces până termini tot aluatul. Apoi servește 2 clătite calde una peste alta, cu aproximativ 7 g de ciocolată topită sau cremă de ciocolată fiecare și decorate cu fructe proaspete, precum căpșuni, afine și piersici. Decorează cu o frunză de mentă.

De asemenea clătitele mai pot fi umplute cu gem, miere, fructe sau brânză.

Sursă:  ro.wikipedia.org

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.