Rețetă de mucenici moldovenești: Secretul unui gust unic

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 mar 2023, 22:36

Vă propunem, astăzi, rețeta de mucenici moldovenești cu care îi veți impresiona pe cei dragi.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Mucenici

Pentru că pe data de 9 martie sunt sărbătoriți cei 40 de Sfinți Mucenici, gospodinele aleg să pregătească Mucenicii sau Măcinicii.

Atât copiii, cât și adulții, adoră să savureze mucenicii indiferent dacă sunt muntenești sau moldovenești. Noi vă propunem, astăzi, rețeta de mucenici moldovenești cu care îi veți impresiona pe cei dragi.

Tradiția mucenicilor

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii.

Citește și: Cea mai savuroasă rețetă tradițională de mucenici muntenești cu zeamă. Ce trebuie să faci ca să nu se lipească de oală sau între ei?

Ziua de Măcinici (9 martie) marchează începutul anului agrar, limita între iarnă și vară. Acum se încheie zilele reci ale babei Dochia când, conform tradiției aceasta moare și se transformă în stană de piatră.

Urmează vremea călduroasă din zilele Moșilor.

Cine au fost cei 40 de mucenici?

Potrivit Bisericii Ortodoxe, Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia. Aceștia nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni. Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius (308-324), prigonitor al creștinilor. Aflând despre credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Pentru că toți au refuzat să renunțe la creștinism, acesta a poruncit să fie uciși cu pietre. Asta nu s-a întâmplat, pentru că pietrele aruncate se întorceau împotriva celui ce le arunca. Apoi, a poruncit sa fie aruncați într-un iezer, însă cei 40 de mucenici au supraviețuit și acestei încercări. Agricolae a ordonat în cele din urmă uciderea lor, arderea trupurilor și aruncarea rămășițelor într-un râu unde nimeni să nu le găsească.

Rețetă de mucenici moldovenești

Ingrediente:

- 1 kg făină;

- 450 ml lapte;

- 50 g drojdie proaspătă sau două pliculețe drojdie uscată;

- 125 g zahăr;

- 3 ouă;

- 75 g unt;

- O esență de vanilie;

- Coaja de la o lămâie.

Ingrediente sirop:

- 200 g miere;

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?

- 200 g nucă măcinată;

Ingrediente pentru ornat:

- 250 ml apă;

- 150 g zahăr;

- Coaja de la o portocală sau o lămâie;

- O linguriță esență de rom.

Mod de preparare:

Pentru început se face maiaua. Se înmoaie drojdia în puțin lapte, apoi se adaugă o linguriță de zahăr și două linguri de făină. Se amestecă totul și se lasă deoparte pentru 15 minute. După ce a crescut, peste maia se adaugă restul de făină, zahărul, ouăle și laptele treptat, timp în care se frământă aluatul până se obține o consistență omogenă. Se adaugă și untul peste și se continuă frământarea. Când este totul gata, aluatul se lasă la dospit pentru o oră sau până când își dublează volumul. Între timp se pregătește siropul. Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și se lasă să fiarbă pentru câteva minute. Când este gata, se ia de pe foc și se adaugă coaja de portocală și esența de rom. Când aluatul a crescut, se întinde pe blatul de lucru și se formează bile mai mici, care se întind sub formă de batoane din care se formează cifra 8. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se adaugă mucenicii și se lasă deoparte pentru 20 de minute. Se ung cu ou și se pun la cuptor la 170 – 180 de grade Celsius timp de aproximativ 20 – 30 de minute sau până când capătă o culoare aurie. Când sunt gata, mucenicii se scot din cuptor și se lasă să se răcească. Se adaugă siropul peste, în mod uniform, se lasă timp de 10 minute ca să absoarbă siropul, după care se ung cu miere și deasupra se presară nucă măcinată.

Citește și: Rețetă de icre vegane. Beneficiile semințelor de chia asupra organismului

Rețetă mucenici moldovenești de post

Pentru persoanele care în această perioadă țin Postul Paștelui, am pregătit rețeta de mucenici de post.

Se pregătește un aluat din 500 g faină, 5-6 linguri de zahăr, o cană și jumătate de apă, 25 g de drojdie și 3-4 linguri de ulei.

Se frământă până când se obține un aluat care se desprinde de pe vas. Apoi se lasă la dospit timp de 20-25 minute.

După ce aluatul a crescut, se împarte în 10-12 bucăți și se fac suluri de 25 cm lungime si 1 cm grosime, apoi se formează mucenicii în formă de opt.

Între timp, se pregătește nuca măcinată cu esență de vanilie, o linguriță de coajă de lămâie și separat 400 g miere lichidă.

După ce se coc în cuptor, se lasă la răcit, apoi mucenicii se dau într-un sirop făcut din două căni de apă cu 4-5 linguri de zahăr.

Mucenicii se trec prin vasul cu acest sirop. Se dau cu miere de albine și apoi prin nucă măcinată și se așază pe un platou.

Sursă: libertatea.ro