Rețetă de mucenici muntenești cu nucă

Author: Denisa Irimia
Actualizat: 06 mar 2024, 07:52

Cum se prepara cea mai gustoasa reteta de mucenici

Sursa: wow biz

De Ziua Sfinților 40 de Muncenici există o încărcătură bogată de semnificații și tradiții, iar una dintre acestea este chiar pregătirea mucenicilor.

Femeile care se pricep în ale gospodăriei prepară perfect această rețetă care este nelipsită din casele oamenilor.

Chiar dacă sunt fierți sau copți, în funcție de zone, mucenicile își fac simțită prezența în fiecare casă, iar persoanele așteaptă cu nerăbdare această perioadă pentru a le putea găti.

Citește și: Antibioticele vor putea fi achiziționate din farmacii fără rețetă de la medicul specialist: Care este lista completă a celor 20 de medicamente

Ingrediente mucenici muntenești

300 g făină

150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade),

Sare

2,5 l apă coaja de la două portocale mari

coaja de la o lămâie mare

10-12 linguri de zahăr

nucă măcinată

scorțișoară

esenţă de rom, un vârf de cuţit de sare.

Citește și: Cum faci cea mai bună salată de boeuf pentru masa de Crăciun sau de Anul Nou

Mod de prepare

Pentru început, se adaugă făina într-un vas, iar ulterior se pune un vârf de cuțit de sare. În mijlocul vasului se toarnă apă, iar mai apoi se frământă până în momentul în care aluatul este elastic și rece.

Aluatul este mutat cu grijă pe suprafața de lucru ușor presărată cu făină, se împarte în mici biluțe, iar din fiecare biluță se modelează șnururi lungi și subțiri, cu grosimea puțin mai mică decât cea a unui șiret. Aceste șnururi sunt apoi împletite într-o formă de opt.

Mucenicii sunt lăsați să se usuce până în ziua următoare. Într-o oală cu o capacitate mai mare se adaugă apă, zahăr, coaja rasă de lămâie și portocală, dar și un vârf de cuțit de sare. Odată ce amestecul începe să fiarbă, se vor pune mucenicii.

Mucenicii sunt gătiți la foc mic, iar după ce aceștia ajung la suprafața apei, se continuă fierberea pentru încă 3-4 minute. După ce focul este stins, se adaugă esența de rom, scorțișoara și aproximativ 4-5 linguri de nucă măcinată.

Pentru persoanele care își doresc un gust mai intens, după servirea delicatesei se adaugă nucă.

Cum se prepara cea mai gustoasa reteta de mucenici
[Sursa: wow biz]

Reţetă de mucenici din Moldova

Ingrediente

500-600 g făină

un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 de g de drojdie proaspătă

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

două plicuri de zahăr vanilat

250 ml apă

o fiolă esență de vanilie

100 ml ulei

Sirop mucenici

200 g zahăr

400 ml apă

o fiolă esență de vanilie

pentru uns- 200 g nucă măcinată, miere după gust

Mod de preparare

Într-un recipient, se combină apa călduță, uleiul, drojdia, zahărul vanilat și esența de vanilie, creându-se astfel un amestec omogen.

Făina este adăugată treptat, iar când începe să se contureze o consistență mai densă, se începe frământarea manuală a aluatului. Se adaugă făină în cantități potrivite, până când se obține un aluat bine omogenizat, care să nu se lipească de mâini și să prezinte o textură suficient de fermă.

Timp de 10-15 minute se frământă aluatul foarte bine, iar apoi se acoperă cu ajutorul unui prosop pentru a putea crește într-un loc care îi oferă căldură. După 30 de minute, acesta se va împărți în bucăți egale.

Fiecare bucată de aluat este rulată cu grijă pentru a forma fâșii, iar acestea sunt ingenios împletite pentru a crea caracteristica formă de 8 a mucenicilor.

După ce au fost modelați, mucenicii sunt așezați în tavă, pe hârtie de copt, și li se acordă încă 30 de minute pentru a crește în dimensiune.

Ulterior, tava se va pune în cuptorul preîncălzit la o temperatură de aproximativ 200 de grade Celsius, iar mucenicii sunt lăsați să se coacă timp de 30-40 de minute.

Siropul este preparat prin dizolvarea zahărului în apă, iar amestecul trebuie fiert timp de 10-15 minute. După această etapă, focul este oprit, iar esența de vanilie este adăugată cu grijă. Mucenicii, ieșiți din cuptor într-o nuanță aurie, sunt lăsați să se răcească timp de aproximativ zece minute, iar apoi stropiți cu sirop.

După ce ați parcurs acești pași, delicatesele sunt gata să fie servite alături de cei dragi sau prieteni! Poftă bună!