Rețetă de pască fină și pufoasă. Poți s-o prepari și în restul anului, nu doar de Paște

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 22 iul 2022, 23:45

Cea mai simplă rețetă de pască fină și pufoasă

Sursa: unsplash.com

O pască fină și pufoasă poate fi preparată oricând, nu doar de Paște. Iată care este cea mai simplă rețetă.

Unul dintre preparatele specifice sărbătorilor pascale este, fără îndoială, pasca delicioasă cu brânză și stafide. Dacă vă plac dulciurile cu brânză, nu ezitați să preparați acest deliciu de fiecare dată când aveți ocazia sau când aveți poftă, nu doar de Paște.

Cea mai simplă rețetă de pască fină și pufoasă

Nu există Paște fără cozonac și pască, iar dacă sunteți mari amatori ai prăjiturilor cu brânză, puteți face oricând pentru cei dragi o pască delicioasă și pufoasă.

Aluatul de cozonac se potrivește de minune cu brânza dulce și cu stafidele însiropate în rom. O pască perfectă trebuie să aibă o umplutură bogată, cremoasă și bineînțeles, aromată.

Folosiți întotdeauna pentru pască o brânză grasă, pe care trebuie neapărat să o scurgeți foarte bine de zer. De asemenea, după ce lăsați stafidele în rom, le scurgeți foarte bine de zeamă.

Dacă veți avea lichid în exces în pască, aceasta se va lăsa. Înainte să băgați pasca în cuptor, nu uitați să o ungeți cu ou bătut, atât pe aluat, cât și pe umplutura de brânză.

Ingrediente pentru aluatul de pască:

  • 280 g făină
  • 130 ml lapte
  • 100 g unt
  • 50 g stafide
  • 50 g zahăr
  • un ou
  • o linguriță de drojdie uscată
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • coaja unei lămâi
  • un praf de sare
  • două linguri de ulei

Ingrediente pentru umplutura de brânză:

  • 500 g brânză de vaci
  • două ouă
  • 10 linguri de zahăr
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • 150 g smântână
  • 150 g stafide
  • 100 g făină
  • 100 ml de rom

În plus:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • două linguri de lapte
  • un ou

Cum se prepară pasca pufoasă cu brânză

Într-un castron, dizolvați drojdia și zahărul în laptele cald. Lăsați drojdia deoparte, cel puțin 10 minute. Aveți grijă să nu folosiți lapte fierbinte, pentru că drojdia nu se va mai activa.

Untul moale se amestecă bine cu oul, iar apoi adăugați drojdia.

Amestecați făina cu sarea și apoi puneți-o, puțin câte puțin, peste compoziția de unt, ou și drojdie.

Adăugați și stafidele spălate și scurse bine. Aluatul astfel obținut se frământă cel puțin 15 minute, până va deveni elastic și nelipicios.

Ungeți un castron cu ulei și puneți aluatul în el, acoperiți-l cu un prosop de bucătărie și lăsați-l la dospit pentru două ore.

Între timp, puteți să pregătiți umplutura de brânză. Stafidele se lasă la înmuiat în rom cel puțin 20 de minute, ca să prindă o aromă puternică.

Într-un bol, puneți brânza de vaci bine scursă, ouăle, smântâna, zahărul, esența de vanilie și cea de rom și făina și amestecați bine cu mixerul.

La final, adăugați stafidele bine scurse. Când aluatul este gata, îl împărțiți în două părți egale. Întindeți una dintre părți cu sucitorul de lemn, pe masa pe care ați presărat făină.

Foaia obținută o puneți într-o formă rotundă, pe care o ungeți foarte bine cu unt înainte. Lăsați-o să mai crească, măcar o jumătate de oră.

Întindeți și a doua jumătate de aluat și acoperiți cu ea pereții formei în care veți coace pasca. Apoi turnați umplutura de brânză și ungeți pasca bine cu oul bătut cu lapte. Lăsați pasca să mai crească, într-un loc călduț și apoi o băgați în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ 50 de minute.