Rețetă de plăcintă dobrogeană sărată și cu multă brânză

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 26 ian 2021, 11:24

Plăcinta dobrogeană, sărată și cu multă brânză, este unul dintre cele mai gustoase aperitive din bucătăria românească. Rețeta este foarte simplă: aveți nevoie de doar câteva ingrediente.

Cine a gustat vreodată din adevărata plăcintă dobrogeană, știe că este un deliciu. Umplutura generoasă de brânză de vaci, telemea și smântână face din această plăcintă o regină a aperitivelor.

Plăcinta dobrogeană cu brânză sărată, cea mai bună rețetă

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că bucătăria românească abundă în rețete de plăcinte, care mai de care mai gustoase.

Indiferent că este vorba despre plăcinte dulci sau sărate, acestea sunt îndrăgite de toată lumea.

Plăcinta dobrogeană cu brânză sărată este însă, de departe, cea mai bună.

Poate fi servită atât caldă, cât și rece, iar ceea ce o face atât de specială este umplutura. Spre deosebire de alte tipuri de plăcintă, aceasta este plină de brânză. Cu cât mai multă, cu atât mai bine.

Puteți folosi un amestec de brânză de vaci, telemea, brânză de burduf și feta.

Nu are cum să nu vă placă! Plăcinta dobrogeană se face cu foi subțiri! Chiar dacă își are originea în bucătăria turcească, această bunătate a devenit celebră și la români, dar și la greci, la bulgari sau la sârbi.

Ingrediente pentru aluat:

  • un pachet de foi de plăcintă subțiri 
  • 150 g de unt topit pentru uns foile

Ingrediente pentru umplutură:

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

  • un kg de brânză de vaci grasă, bine scursă
  • 350 g de brânză de burduf sau telemea sărată
  • 400 g de smântână grasă (trebuie să aibă cel puțin 20% grăsime)
  • 5 ouă
  • sare

Cum se face plăcinta dobrogeană cu brânză sărată

Atunci când cumpărați brânza de vaci, uitați-vă să aibă cât mai multă grăsime.

Dacă veți lua brânză dietetică, aceasta se va transforma în cocoloașe și va strica aspectul plăcintei.

Telemeaua trebuie să fie cât mai sărată, dar aveți grijă să o scurgeți foarte bine. În ceea ce privește aluatul, nu cumpărați foietaj! Trebuie să găsiți foi de plăcintă subțiri.

Într-un castron mai adânc, puneți brânza de vaci, bine scursă, apoi adăugați brânza de burduf, pe care o sfărâmați înainte cu o furculiță.

Dacă folosiți și telemea, aceasta se dă pe răzătoarea mică.

Apoi puneți în castron smântâna și ouăle și amestecați bine. Dacă vi se pare că nu este suficient de sărată umplutura, adăugați și sare, dar să nu exagerați!

Puteți pune în compoziție și puțină boia, ceapă verde tocată fin, oregano sau busuioc. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, începeți să așezați foile.

În general, într-un pachet ar trebui să aveți 15 bucăți, pe care le veți împărți în 3 părți egale. Puneți primele 5 foi în tavă și ungeți-le pe fiecare cu unt topit, cu ajutorul unei pensule.

Peste ele, puneți jumătate din umplutura de brânză și apoi încă 5 foi, unse, de asemenea, cu unt topit. Urmează cealaltă jumătate din cantitatea de brânză și ultimele 5 foi, unse cu unt.

Tăiați plăcinta în pătrățele, înainte să o băgați în cuptor. În acest fel, foile nu se vor mai fărâma. Băgați tava în cuptorul preîncălzit și lăsați-o 40 de minute.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.