Rețetă de post: Mâncărica de urzici mănăstirească pregătită de Maica Ecaterina

Autor: Bianca Vidoi
Mâncărica de urzici
Sursa: Captură YouTube

Urzicile au început să apară în piețele din România, iar gospodinele sunt entuziasmate să pregătească diferite preparate cu această plantă.

Urzicile au început să ia cu asalt piețele din România, un kilogram ajungând până la 50 de lei. Deși prețurile sunt piperate, gospodinele își doresc să se bucure de gustul acestei plante, dar și de toate vitaminele pe care aceasta le are. Maica Ecaterina ne arată cum să pregătim mâncărica de urzici mănăstirească, perfectă pentru Postul Paștelui.

Mâncărica de urzici mănăstirească pregătită de Maica Ecaterina

Creștinii ortodocși se află în cel mai aspru și îndelungat post din calendar, mai exact în Postul Paștelui. Pentru a elimina alimentele de origine animală, gospodinele profită de această perioadă a anului, folosind plantele care se găsesc în piață. Urzicile se află în topul preferințelor, iar maica Ecaterina ne dezvăluite toate secretele pentru o mâncărica de urzici mănăstirească.

Citește și: Gomboți cu prune de post, desertul tradițional pregătit de Maica Ecaterina! Rețetă mănăstirească pentru Postul Crăciunului 2024

Pentru a prepara această rețetă de mâncărica de urzici mănăstirească avem nevoie de:

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Adriana Bahmuțeanu, protest în fața Tribunalului. Vedeta încă nu reușește să își vadă copiii: “Sunt total spălați pe creier, sunt alienați, din păcate.”

  • 1 kilogram de urzici
  • 2 cepe
  • 10 căței de usturoi
  • ulei de măsline
  • 200 de mililitri de smântână de soia
  • sare
  • piper
  • o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

Pentru a prepara mâncărica de urzici mănăstirească va trebui să punem la opărit urzicile, într-o oală cu apă fierbinte și un praf de sare. Urzicile nu vor fi lăsate foarte mult în apa opărită, astfel încât să nu-și piardă proprietățile. Scoatem urzicile din apa fierbinte și le punem într-un bol cu apă rece, astfel încât să-și păstreze culoarea verde.

Peste urzicile în apă rece vom adăuga zeama de la o jumătate de lămâie pentru a nu se oxida. Aproximativ 10 minute vom lăsa urzicile în apa rece, timp în care vom curăța și tăia ceapa, alături de cei 10 căței de usturoi. Vom pune ulei de măsline într-o tigaie, peste care adăugăm ceapa și o parte din cățeii de usturoi tăiați, astfel încât să se călească. 

În această tigaie vom pune și câteva linguri de apă rece de la urzici, alături de sare și piper. Urmează să lăsăm ceapa și usturoiul la fiert în această apă. Acum ne vom concentra atenția asupra urzicilor, scurgându-le din apa rece și tocându-le. Adăugăm urzicile tocate în tigaie, amestecând încet pentru aproximativ 5- 10 minute. După ce se fierb urzicile adăugăm și restul de usturoi, alături de smântâna de soia.