Afinul crește în zonele de munte și este un fruct extrem de căutat mai ales de către nutriționiști. Aceste fructe pot fi consumate proaspete, congelate, sub formă de ceai sau în diverse preparate precum torturile sau prăjiturile.
De ce este bine să consumi afinele și care sunt proprietățile acestora?
Afinul mai este denumit, popular, afin de munte, afin negru, asine, coacăze sau pomușoară.
Afinul înflorește în luna mai-iunie și are fructe mici, de culoare închisă, albastru spre negru, sunt zemoase și au un gust dulce acrișor. Fructul său poartă numele de afină. Frunzele sale pot fi recoltate la sfârșitul lunii mai, iar fructele pot fi adunate începând cu luna iulie până la sfârșitul lunii septembrie.
Citește și: Cum ne ajută florile de liliac. Această iubită floare are diferite beneficii pentru sănătatea noastră
Din frunzele acestuia se pot prepara ceaiuri, fiind benefice pentru organism pentru că acestea conțin: tanin, arbutină, hidrochinonă, mirtilină, neomirtilină. Ele au proprietate antibiotic și acționează favorabil în tulburări de circulație, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, gută, sub formă de ceaiuri sau infuzii.
Fructele sale conțin antioxidanți numiți antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor și seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic).
Chiar dacă fructele au fost uscate, acestea își păstrează proprietățile.
Cum acționează fructele asupra organismului?
Fructele acționează favorabil în enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroză, tulburări ale acuității vizuale, cistite, stări inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloză. Ajută în tratarea faringitei, stomatitei, candidozei bucale și aftei, prin gargara cu suc sau tinctură diluată de afine. Se fac clisme în caz de hemoroizi cu infuzie de afine. Datorită proprietăților antiseptice și antibacteriene se utilizează și în caz de eczeme sau cuperoze.
De asemenea, afinele contribuie la diminuarea grăsimii de pe abdomen.
Acestea pot fi consumate zilnic, ele contribuind la reducerea factorilor de risc din cauza cărora se acumulează grăsime în zona abdominală și astfel poate să scadă probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
Afinele ajută la prevenirea anumitor boli și de asemenea, sunt un bun instrument pentru menținerea stării de bine.
Citește și: Ce se întamplă daca înțepi ouale cu un ac înainte să le pui la fiert
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Rețetă de prăjitură deșteaptă cu afine
Afinele pot fi consumate ca atare, dar pot fi folosite și în crearea celor mai bune rețete de prăjituri.
Ingrediente prăjitură:
- 4 ouă medii
- 500 ml lapte
- 150 gr zahăr
- 125 gr de afine
- 125 g unt
- 120 g făină
- 1 portocală medie (doar coaja rasă)
- 1 vârf cuțit sare
- 1 baton vanilie
- zahăr pudră (pentru pudrat prăjitura)
Mod de preparare:
Punem laptele într-o crăticioară, adăugăm păstaia de vanilie, despicată pe lungime, și coaja de portocală rasă. Fierbem laptele pentru cca 4-5 minute, apoi stingem focul, acoperim crăticioara cu un capac și îl lăsăm să se răcească.
În acest timp, topim untul la bain-marine și îl lăsam la răcit. Se separă gălbenușurile de albușuri și se pun în două vase separat. Zahărul se toarnă peste gălbenușuri și se mixează până își dublează volumul. Se toarnă untul topit, făina cernută și laptele călduț. Ingredientele se adaugă treptat, iar în acest timp mixăm fără să ne oprim.
Peste albușuri se adaugă un vârf de cuțit de sare și se mixează foarte bine, după care le adăugăm treptat, în trei tranșe, peste gălbenușuri și amestecăm cu o paletă de jos în sus, nu cu mixerul.
Se tapetează forma cu unt și se adaugă hârtie de copt, după care adăugăm compoziția. Pe deasupra adăugăm afinele și coacem prăjitura la 150 de grade, pentru 60 de minute.
Scoatem tava din cuptor și lăsăm prăjitura să se răcească la temperatura camerei. La final se pune în frigider timp de două ore după care poate fi savurată. De asemenea, poate fi pudrată cu zahăr pudră sau, pentru cei care doresc, se poate pune un strat de frișcă.