Rețetă de rahat turcesc. Cum se prepară această delicatesă orientală

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 13:15

Cum se prepara rahatul turcesc

Sursa: PixaBay

Rahatul turcesc poate fi preparat și acasă. Noi vă învățăm cum trebuie să procedați, ca să obțineți această delicatesă orientală.

Unul dintre deserturile celebre ale turcilor este și rahatul. Acesta poate fi preparat dintr-o combinație de mai multe ingrediente, în funcție de preferințele fiecăruia. 

Rahatul turcesc, o delicatesă ușor de preparat

Dacă ați ajuns până acum în Turcia, atunci cu siguranță ați rămas impresionat de dulciurile preparate de localnici. Printre cele mai cunoscute, care s-au râspândit, de altfel, în toată lumea, este și celebrul rahat turcesc. 

Acesta este dulce, rafinat, aromat și arată senzațional, mai ales dacă este făcut și cu nuci, cu migdale sau cu fistic. Asta nu înseamnă că rețeta clasică, din trandafiri, nu este la fel de gustoasă. 

Trebuie să știți că puteți prepara și dumneavoastră acasă rahat turcesc. Se face foarte repede, din doar câteva ingrediente și rezistă foarte mult timp, dacă este ținut în frigider. 

Ingrediente: 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

  • 300 g de zahăr
  • 80 ml de apă
  • 250 ml de suc de portocale sau de alte fructe
  • 140 gr de amidon de porumb
  • 3 linguri de zeamă de lămâie
  • esență de trandafiri sau sirop de trandafiri
  • zahăr pudră, pentru ornat

Cum se face rahatul turcesc

În primul rând, puneți apa la fiert, cu zahărul, sucul de portocale, cu amidonul și cu zeama de lămâie. Amestecați foarte bine cu un tel și lăsați compoziția să fiarbă, până se va îngroșa. 

Aveți grijă să amestecați constant, ca să nu se lipească de cratiță. Adăugați și esența sau siropul de trandafiri și lăsați compoziția să fiarbă la foc mic, timp de aproximativ 15 minute. 

Veți observa că își va schimba culoarea și va deveni transparentă. După ce este gata, turnați compoziția într-o formă mai groasă, nivelați-o și lăsați-o să se răcească la temperatura camerei, pentru câteva ore. 

După aceea, răsturnați rahatul turcesc pe un platou, pe care ați presărat înainte zahăr pudră, din belșug. Tăiați-l cu un cuțit foarte bine ascuțit și nu uitați să treceți lama cuțitului prin zahăr, pentru ca rahatul să nu se lipească de ea. 

După ce rahatul va fi tăiat în cubulețe de mărimea dorită, acesta trebuie așezat în caserole, care se închid ermetic și apoi depozitate în frigider. 

Nu uitați că în compoziția de rahat puteți adăuga nuci, fructe confiate, migdale, fistic, scorțișoară sau ciocolată, pentru a obține o gamă cât mai largă de sortimente. 

De asemenea, rahatul turcesc poate fi ornat cu fulgi de nucă de cocos sau chiar cu semințe de mac, în loc de zahăr pudră.